Buah-buahan yang sesuai semasa usia 8 minggu?? sebab saya selalu sembelit 😬😬😬😬😬😬

17 Các câu trả lời

Mengandung normal jika sembelit. Sebab pencernaan kita akan jadi lebih lambat daripada biasa. Makan sikit-sikit tapi kerap. Banyakkan makan makanan berserat tinggi ya. Sayur, buah-buahan. Pengambilan sesetengah ubat juga punca kepada sembelit ni. Jadi jangan malas minum air masak. Air masak yang cukup pun bantu supaya tak sembelit. Kalau dah cuba jaga makan tapi tetap juga sembelit,, boleh ke farmasi beli ubat LACTUL Atau ubat Pancit dalam lubang bontot ya kedua ubat ni selamat digunakan ketika hamil. Sy pun guna sebab sembelit masa sy awal trimester.

2y trước

Yup, air sgt perlu minum cukup. Kalau tak nt makin perut besar air ketuban kurg bahaya untuk baby. Sy kalau checkup pun dr pesan minum air byk untuk baby n untuk stabilkan gula dalam darah supaya tak kena kencing manis. Kawal pemakanan juga

sy pun sembelit juga sis lepas mkn new obimin dri kkia, nurse syorkan mkan buah2an dan syur2an.. tapi bila sy makan buah rsanya lambat haha jadi sy buat jus buah, contoh jus pisang, jus epal hijau, jus oren apa2 je laa.. laju jee ke tandas.. boleh try juga sis, sbb kalau beli jus kotak2 kat kedai, tu ada gula tambahan, buat sendiri lagi selamat.. selamat mcuba

2y trước

sesamee sis 😘

saye mkn buah naga mmg lawas elok https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y trước

Thank u.. sy x cube lg.. maybe lps ni bleh try plk buah naga 🥰

mkn buah buahan dulu sblom amik lunch n dinner.. minum ubt kna rajin minum air.. hidratkn bdn selalu. amik sayur sayuran yg hijau selalu. tembikai, oren, tembikai susu..

2y trước

Thank u.. mostly sy amik grape dgn tembikai susu.. tp mcm kurg berkesan jg.. kne buat jus br jln agknye

Oren, jambu, pisang, nenas, mangga. Anything la asalkan sis takde apa2 alahan kt certain buah

2y trước

Sy sejak awal 1st trimester makan nenas, alhamdulillah tak ada apa2 buruk. Dgr ckp doktor yg lebih pakar. Apa2 pun depends dgn diri sendiri.

Buah naga. Saya makan pisang byk pun tak jalan. Nak kena buah naga jgk.

2y trước

Haa itu la sy mkn betik dgn anggur.. aduhh sme jee.. stress tiap kali ad rse nk mmbuang tp xnk klua.. perut jd x selesa 😅

Betik, oren, minum air masak 2L sehari.

2y trước

Saya dulu susah jgk. Saya beli botol air shopee yg ada sukatan tu. Jd ada waktu2 dia utk kita hbskan.. Salah satu cara utk disiplinkan diri minum air masak...

Kurma 7 biji sehari

2y trước

Welcome jaga diri sis

dragon fruit n pear

Betik.. Zasss lawasss

2y trước

Dh try sis.. x mnjadi.. hahahahah.. mybe x sesuai utk sy.. kne buat jus agknye 😅