contraction

Perut sakit.. lps tu hilang.. datang sakit kejap2 tp tanda turun takda lagi. Pi hsptl doc ckp jalan dah bukak sikit tp baby blm matang sebab baru 37week.. so doc suruh msk wad. Doc bg suntikan utk matangkan paru2 baby. Pagi esk kena suntik lagi sekali ?. Harap esk dah blh balik rumah la... Ada pengalaman macam sye tak?

contraction
19 Các câu trả lời

Saya sekarang tgh warded dah 3 minggu warded sebab prem contraction ni. Sekarang baru 35 minggu. Tiap2 hari sepanjang masa ada contraction 5 minit sekali..tapi tak kuat sangat..doktor kata irritable uterus.. Kena berkampung kat hospital ni sampai 37minggu then induce.. Anak2 saya sebelum ni pun lahir prem 32minggu & 34minggu.. Anak yang ketiga ni harap bertahan sampai 37 minggu..

5y trước

Lamanya sis 3 mgu.. so ngam 37week kena bersalin jgk la ye? Tp xpe jnji dlm pantauan doc dh 👍

Tp 37 weeks dah matang juga paru2 baby. Dah boleh bersalin pun. Kalau bwh 36 weeks mmg ye kena cucuk dexa. Kalau cek dah buka 1 cm biasa doktor kasi blk. Kdg2 1 cm tu boleh tutup blk mcm saya dulu. Kena dexa juga masa 36 weeks. Last2 bersalin lewat seminggu juga dr due. InshaAllah semoga dipermudahkan urusan yea.

Pengalaman sy pulak mase 36week da bukak 1 cm.. Sakit 15 mnit skli.. Nurse cucuk ubt matgkn paru2.. Padu rse🤣 then msok 37 week.. Ketuban pecah.. Bukaan 2 cm.. Kne induce sbb takde ape2 progress.. Kmudian bukaan 4 cm anak da nak Lemas.. terus kne czer. Berat baby 2.34kg

5y trước

Sye ni plk doc ckp dh bukak sikit tp xsure sikit tu mcm mna 😅😅tp ni still Ade rse kjp2 mcm sakit tp mild je. Tanda still takde lg melainkan keputihan yg biasa je. Hrp ptg ni blh la balik..

Ummm macam2 ilmu sy dapat. 1st mom to be la katakan, inshaAllah. Rupenye banyak yg dilalui ibu2 demi melahirkan zuriat. Air ketuban sis macam mana? Semoga sis kembali sihat walafiat, & dipermudahkan segala urusan. Aaammiinn.

Sy bersalin anak 1st, 36w 4d. Cukup bulan tp x cukup hari. Air ketumban makin sikit and ank x membesar. Pergi check up pg, doc suggest induce. 1 July kena serah diri tp balik umah malam tu dh sakit nk bersalin.

5y trước

Bersalin normal, baby berat 1.9kg

Semoga sis kuat dan dipermudhkn. Saya anak2 semua pramatang. Frst 800g 34w. Second 1.25 36w . Kene cucuk dedua untk matgkan paru2. Skrg yg ke tiga. . Bru 11w mudahan tiada ape2 yg last sekli.hehee..

5y trước

Tgk atas seseorg sis. Ade yg jalan tutup smla dan jgn bt kje bert2 dan jgn bnyk jln sgt lg tkt lhir awal bby nnty.sbb sy ank frst bby kecil dan bby dijgka awal. Bt mcm mna pn dia nk keluar awal jga. Mmg xblh nk bt ape dh tu sbb bby 800g keluar. Tp sehat elok je. Time 24w sy dh kne cucuk ank frst dan buka 1cm je.tp pert xder skit ape2 cume rest je sis. Smpi la 34w sy bru berslin air ketuban pech sndri.

Perut yg sakit ka sis?? .. Dn sakit tu mcm mana? . Sy da 39weeks1day. Tp blm ada tanda².. Yg ada cma sakit ka bwa.. Mcm nak period sja.dn sy xtw nk beza kn sakit bersalin dn sakit yg palsu..

5y trước

Sakit mcm segugut tu tp lebih lg. Sakit tu dtg then hlg. Lps tu dtg smla. Perut mengeras je.. tp sye xde keluar 'show' lg. Tu yg jd confused tp rsau pnye psl serah diri jgk la.. tup2 Hari ni dh blh balik hehe . Doc ckp slgi blh natural birth lg better. So doc bg ubat stop Kan contraction..

anak first ke.. besa setahu sye 37mngu dh boleh besalin.. anak sye 2 org besalin 37mngu..mngkin skg dh lain kot.. semoga dipermudahkan segalanya urusan...

5y trước

Tula Kan.. pelik jgk smlm doc ckp 37 paru2 baby x kuat lg. Dia suruh tahan smpai 38 week above 😅 confused kejap. Ni baru lepas cucuk dexa.. sakit jgk rpenya tp still blh tahan la 🥴

Sy esok masuk wad. Jumaat doctor plan utk ceaser masa 37 weeks. Bawah 38 weeks mmg diorg akan inject dexa. Takut pulak sbb ramai ckp sakit inject tu. 😂

5y trước

Baby Ada mslh apa sis? Blh share x? Inshallah xd apa2 tu sis.. doa baik2 shj ye

saya lahirkan baby on 36w6h.. tp baby dah matang . takde suntikan paru2. but still under prem. sy doa agar urusan awak dipermudahkan.