Pernah Tak Disindir?

Pernah x mommies disindir bila takda apa2 bila tak bekerja(kononnya bila kerja duit kepok2, xkerja umpama menagih simpati) .. Ipar duai byk kerja, so bila kumpul ramai2 mesti orang xkan layan saya sebab terasa saya seorang ja xbekerja.. Saya xkerja sebab husband xkasi, lagipun ank2 still kecil.. Alhamdulillah wlpn saya xkerja sy still side income dr online, brg peribadi setiap bulan dpt gift hasil online saya.. Cuma sy rasa mcm hidup zmn 80an sbb pmikiran xseiring gji 2 3k..umpama mcm mami jarum, beli brg kna show off dgn adik beradik, kna sembang kuat umpama dia je ada harta.. Saya sekadar meluahkan perasaan, sbb agak pelik zmn 2020 still wujud org cmni(muka cantik xsemestinya akal pun cantik)

24 Các câu trả lời

Prnh..sy buat derk je sis...klau sy sy snyum jr dh org xnk lyn,xsembg kencg,mcm buat kite xwujud,so kite buat krja lain..mmg rmai yg bkrja akn pndg rendh kt kite ada jgk yg x mcm tu,prnh jgk org ckp kt sy die tu mcm awk jgk,xkeje..so? Sy pk xpe la sy puashti jg ank lki sndiri,mskkn kt dorg,ajar dorg.byk ms dgn dorg.xslh pun bkrja tp biasanya yg sdr akn rs bkrja mmg nk cri duit nk hdup lbih stbil tp kurg ms bsma fmly.yg tu ptt yg bkrja rs tewas dgn surirumah,tp klau dh smp pndg rendh tu,mmg ptt kite ktawakan dorg sbnrnya..sy pun prnh krja gov gji 2,3k..skrg dh duk umh plh jln ni lps bncg hbs baik dgn suami.sbb die mmpu..yg ckp rugi ke ape ke kdg mmg akn bg kesan,rs nk mrh je bile soalan tu xkena dgn ms , sbb kite mnusia biasa tp pcayalah tuhan letk kite kt tmpt sptutnya,ats kmmpuan n akal yg bfikir tu..last,xyh lyn org xceredik tu sis..kite yg ceredik bykkn diam je bia org xtau dlm poket berkepuk. die xthu bgus jgk,klau thu pun dorg antra kesah ke x ikut suke dorg la.yg pentg ank suami kite jg baik2

Saya pon pernah kena .. Tp bkn ipar duai .. Sepupu sepapat belah husb .. Org pndg rendah je dkt keluarga kecil kami .. Slalu ckp husb kerja sorg dok kl mana ckop mkn .. Sy pon buat bisnes on9 jugak .. Dpt la side income sikit .. Kalau jln2 1 fmly sy mesti disisihkan sbb tk kerja ... Husb pon tk suruh kerja sbb anak kecik .. Pasal barang kemas plak .. Kalau balik kg mmg kena ada la sebiji dua .. Tk kisah la emas korea pon .. Saya pon tk phm la .. Kdg2 mkn hati sgt2 sbb kalau dah selalu dorg ckp bnda yg sama dgn husb .. Kitorg pon boleh gaduh .. Saya selalu ckp dkt husb .. Dorg yg bckp tu semua bujang lg .. Dorg tk tau liku2 alam rumah tangga .. Nnt dah kawen kau rasa la ..

Tu normal sis..even adikbdik sndri pn akn kata yg sm sindir.. mcm sy husben xbg kje...so kita xleh buat apa..if husben mmpu xkn kita nk dgil g kje juge an...dlu mkn hti juge dgr..lelm dh lali diam kan aje..sbb husben kata kita xmntk beras pd mereka..mne yg negetif tu..ignorekn aje..kekdg dorg iri hati tgk kita duk umh..dorg trpkse pg2 bgun g bkje..stress ngn tmpt kje...stress nk kne urusk. Mcm2....sbb dorg xdpt life mcm kita...even kita cukup2 mkn je .tp kita hppy..sbb tu dorg tnjuk cara dorg nk puaskn hti dorg tnjuk jika brkje dan itu ini..tp jika kita brsyukur...rs lebih dr ckup... Sbr byk2 k

5y trước

Most wlcme sis

Bagi saya, kerja or tak itu hak suami untuk izin isteri bekerja or tak.. And kita kena tahu, niat seorang isteri bekerja sebb apa. Jika isteri bekerja atas niat nak bantu suami untuk support kewangan.. niat tu salah.. Sebb mencari nafkah adalah 100% tanggungjawab suami.. Maka, bila isteri bekerja isteri perlu betul kan niat tu. Niat tu untuk berdakwah.. Dan bagi isteri tidak bekerja pula, tanggungjawab kita hanya berdoa untuk suami supaya rezeki suami sentiasa terbuka luas... Sekian dengan ilmu saya ada saya share.. Kalau ada salah harap betulkan yee.. 😉😉

sy pun x kerja.nk kerja tp rezeki belum memihak.bila dh pregnant husband bg cuti smpai la branak nt.tah2 bila dh ada ank syg plk nk lepas kn utk g kerja.mgkin rzeki kami ckup utk suami sorg je y bkerja.sy pkir +ve je.sy x g kerja tp dpt blaja resepi baru utk cuba msakkan utk suami,buat kerja rumah,nt bleh jaga ank xperlu kos hantar ke nursery n etc..mcm kwn sy dia lg awl kwin dr sy belum ada ank,tp asal hntar resume je ada je rezeki dia masuk utk dpt kerja baru.Allah sebaik2 perancang..Amal kn Al waqiah insyaallah..yakin pd rezeki kita ☺

Org sekeliling dgn ipar duai mulut memang x boleh tutup kak... Sabar jelh saya pun sama juga...pernah di sindir... Kita yg hidup berkeluarga dgn suami mna diorang tahu... Yg diorang thu mengata nk kumpul dosa memang mcm tu kak..klau suami x izinkn kita kna angkuh lgi satu hidup manusia ibarat roda kak sekejap kita dkt atas sekjap dkat bawah...allah tu maha adil...diorang xkan senang selamanya ada masa nya diorang akn mcm kita...allah ni cepat je balas... Doa org yg di aniaya akn termakbul oleh allah s.w.t...

Masa awal kwin akk lah menantu perempuan pertama yg x kerja..tp alhamdulillah x de sape2 perli akk malah puji akk sbb rajin bercucuk tanam masa tu sewa rmh murah ada tanah..sayur, lada , serai n ulam2 dh jimat x yah beli..lg pun anak dia pun(suami akk) bukan nya gaji bsr..akk dtg dr ank org senang.. Dh cr income sendr dgn jual online tu pun dh kira blh tambah2 income fmly..abaikan jer kata2 diorg..dosa bsr ngupat famly sndr..jgn kita sakitkan hati diorg sudah..

Sy pun kena dah dgn kakak ipar sy. Sebab dlm byk2 menantu perempuan sy sorg je yg tk bekerja tapi sy ada ijazah. Sy berhenti keje pun masa tu sebab tknk pjj dgn husband yg keje di sabah. Bila kami dpt pindh ke semenanjung sy baru nak carik keje lain tup2 pregnant pulak husband pun tak benarkan sy kerja dulu. Smpai sy menangis mengadu dkt husband. Husbnd sy sound kakak dia.. Last2 kakak dia smpai skrg msm muka dgn sy.. Tp sy bt tk kisah je. Mls layan.

5y trước

Haha.. Dia susah hati dkt mna tk tau la kan awak tk keje. Mcm sy kak ipar sy susah hati la konon2 sy tk keje.. Tp dia yg keje pun tk cukup duit mtk hutang dgn kami smpai skrg tk bayar2. 😂Kurang2 sy ada jugak buat bisnes cod makanan & online dropship.

Biasalah tu sis bila kte xbekerja org pndg rendah... Xpe, aslkn suami ok, kte rilek je jaga anak2... Sy pun first pregnant trus benti keje sbb alahan truk, kena marah kononya nt berharap dekat husband, pdahal sy buat bisnes online.. Yg penting suami sy kate ok, sy pun ok..hidup ni sush nk puaskn hty org lain...fikir lebih nt kesian affect kt baby pulak...

Selalu kena sindir. Nak buat macam mana , hati dorang busuk . Saya biarkan je walaupun terasa , biar allah yg membalas . Lagi di layan , lagi menjadi jadi. Nanti mesti dorang akan merasa . Biar dia tahu ohhh mcm ni rasanya sakit kena sindir ... So sis kuatkan diri kuat kan mentality juga okay . Anggap dorang dengki je dengan kehidupan kita .