First mom curiosity

Pernah tak korang terskip or terlupa ambik folid acid? Or tak amek lnsg? Then apa berlaku pada baby? Boleh share.. Sebb zaman dulu kan Dorang xmakn apa2 tapi ank3 Dorang sihat sejahtera tu yg curious benda ni wajib amek ke??

6 Các câu trả lời

Kalau ada hari terlupa takpe lah. Tapi beruasaha untuk makan tiap hari ikut nasihat doctor. Sengaja tak makan langsung? NO NO. Jangan ye mommy. Folic acid penting untuk development saraf tunjang & otak baby. Folic acid deficiency boleh sebabkan baby lahir tak sempurna/kandungan tak survive. Boleh juga google ‘anencephaly.’ Orang dulu2 tak makan folic acid tapi anak sihat? Folic acid ni boleh didapati daripada sumber semulajadi juga. Berbanding zaman dulu, makanan & environment kita sekarang sangaaaattt jauh bezanya. Jadi better ambil folic acid seperti yang doctor suggest. Untuk mommy lain, jangan bagi galakan untuk tak makan folic acid ye. Anak awak lahir sihat walaupun tak makan folic acid tapi orang lain belum tentu. Semoga urusan mommy dipermudah :)

2mo trước

💯

Doktor sy suruh mkn folic acid utk first trimester. Yela sbb ada org mkn xckup nutrisi ke, xsllu mkn mknn yg sihat2, patut la ikut ckp doktor ni utk anak juga kan. Zaman skrg kan ada fast food la, ada msg la. Kita dgr jela nasihat doktor yg berilmu ni

saya x pernah amik asid folic sbb rasa loya.. bila nurse @ doc tanya, saya ckp je ada mkn.. ni dah msk anak ke3 pun sama gak ttp x mkn

4t trước

ikut dan tu ada hari xmkan ke??

Boleh je tp dinasihatkan ambil untuk perkembangan baby.. nnt dgn nurse jawab je dah ambil ..sy mkn ikut dan je

Hi mommy ada soalan boleh join support group kita ya https://chat.whatsapp.com/Bl3FvszVouFAqXwRQO7YSN

2mo trước

https://chat.whatsapp.com/Bl3FvszVouFAqXwRQO7YSN

Ada previous post daripada mommy dalam TAP ni. Dia kena terminate pregnancy sebab anencephaly.

2mo trước

Yup. Kena bersalin secara induce atau czer. Sebab baby anencephaly tak mampu hidup di luar rahim.