Anak autism’s

Hi parents, Nak tanya Yang ada anak autism. Anak saya Baru 2years. Mmg merujuk pakar Sebab Dia prem and now pakar diagnose Anak saya early autism gara2 Dia lewat bercakap n no words at all. At first saya in denial Lagi, Tapi nak tak nak I had to face reality. How parents overcome issue ni? Maksudnya , nak teach Anak as in normal toddler? I nak Dia membesar normal. Doc ckp it depends on my kid. Therapy speech semua da pergi. As what teacher Dia ajar, semua dah di buat jgk. Possible tak untuk he to talk? And possible tak untuk Dia our from autism tittle? Please share your knowledge.

4 Các câu trả lời

Sis follow support group speech delay malaysia kat FB,mungkin ada yg mengalami sama mcm sis. Anak sy pun paediatrician bagitau anak ada ciri2 austism's cuma belum full diagnosis. Sebab kalau tanya org yg tak face situasi yg sama, mereka tak fhm.. and mostly jawapan yg terima ' saya tengok anak normal ja' cengitu la jawapan selalu dapat.. So kalau org yg mengalami situasi yg sama atau lebih kurang jwpn yg diterima sedikit sebanyak membantu untuk kita nak tolong anak kita..

Hye sis dah jumpa occupational therapist? Atau boleh luaskan skop social skill anak… Boleh jugak hantar ke kelas atau sekolah terapi… sekarang dah banyak kelas dan sekolah macam tu… banyakkan pergaulan dengan orang ramai kawan2 sebaya… develope motor skill anak… Kadang nanti dah besar akan okah jaa… cuma proses anak2 tak sama ada lambat ada cepat..: as parent kita boleh try mana perlu try slow2 tengok perkembangan anak macamana…

Mak saya cerita saya mula boleh bercakap umur 4 tahun,4 tahun pun tak faham sngt apa yang saya cakap ..alhamdulillah everything ok ,skrg ni bila anak speech delay je autism .dulu jarang dgr pasal autism ni .. setiap anak kan lain2 .sis kena yakin yang anak sis sehat je ..

Sy ada kwn yg anak dia autism tp boleh bercakap jugak bila dh 5-6 tahun. Sekolah kerajaan pn skang ada kelas khas so puan jgn risau psl pembelajaran. Maybe anak puan bkn autism sbb mungkin juga sekadar lewat bercakap. Dia ada tanda autism lain ke?

1y trước

Tak ada. Cuma kadang2 Bila mengajar mmg xfocus and Cpt bosan. Tapi social interaction, main sama2 ok. Dia pun Baru dpt berjalan masa 23bulan.