Keguguran 8w

Pagi ni start bleeding. Refer doc, scan rahim masih tebal lg, wlpun da bgtau doc ada ketulan keluar yg bkn darah. Doc suruh pantau bleeding dlm 2 mgu. Then dtg semula utk repeat scan utk pastikn rahim clear. Klu refer gamba ni... Ini da keluar kantung ke? Maaf gambar senstif.

Keguguran 8w
19 Các câu trả lời

kantung bukan warna putih .. kantung akan berwarna merah pink2 sikit gitu . dan besar macam kulit kacang tanah .. betul apa doktor tu cakap .. tunggu 2 minggu lagi sebab kalau baru 8w, dia akan gugur macam darah period biasa .. cuci rahim atau D&C cuma untuk gugur 12w ke atas (gugur pada trimester ke2) . saya share ilmu yg saya dapat dari doktor yang rawat saya masa saya gugur 8w dan gugur 16w 😊😊 (2kali gugur 🥲) doktor pun nak buat dnc bukan main suka hati je tau.. masa kes saya gugur masa 4bulan (16w) , lepas full body janin keluar , doktor akan seluk dulu , keluarkan darah secara manual guna tangan besar doktor lelaki tu 😭 berkali kali tau (sakit nyee masih terasa lagi bila ingat semula). scan lagi berkali2 untuk pastikan ada darah beku lagi dalam rahim baru decide untuk buat D&C .. memang berkampung dekat spital 5hari 4malam 🥲🥲 kenangan pedih 🥲

2y trước

Allahu... So sorry to hear.. Moga ada rzeki lain buat kita 😊 Sy punya da complete miscarriage. Sy refer doc gamba tu sehari selepas keluar.. And scan balik rahim da clear

I’m so sorry for your loss sis . As I see kat ur pic , kantung belum out lagi. Out besar cannot peach if u picit. For my suggestion, elok now pergi swasta Klinik puan / hospital for check and buat d&c (Dilation and curettage) Sebab saya last week nature gugur jugak TT . Hope the best for you in the future . Take care ur health ya 🫶🏼🌻🫰🏼

2y trước

Ya.. I baru balik clinic.. But doc ckp tgu lg 2weeks utk scan balik tgk rahim. Now doc suruh tunggu dlu

Kalau ikutkan itu bukan kantung kalau kantung dia agak keras ada bentuk. Tu mesti ketulan darah. Macam saya sebelum ni ketulan darah campur lendir. Nak tahu kantung tu keluar awak akan rasa sakit sengugut teruk seluruh pingang awak ari2 sakit teruk awak rasa nak berak time tu kantung nak keluar

2y trước

Ya.. Sy memang sakit perut and sakit pinggang mcm senggut.. Then xlama tu keluar. Da refer doc semula gmba tu and scan balik rahim clear.. Da complete miscarriage

pernah gak gugur 2 kali..ank selang seli.awal lg sbb tu mcmntu..membuak2 darah keluar nasib 2 kali gugur x kena dnc.berpuluh kali jugak tukar pad..sehari...balik rumah masih x surut2 darah last2 masuk hospital balik..org kata dnc sakit.

kantung akan keluar mcm isi perut ikan. bila picit dia tak pecah, dia mcm kenyal2. kalau yg ni mcm darah beku biasa. pantau je dlm 2w ni, kalau keluar yg ketulan mcm perut ikan tu, bawa ke klinik.

2y trước

Betul tu agak keras kantung tu

sy 3 ke 4 kali kluar ketulan byk penuh pad msa keguguran aritu..lps tu g scan dkt klinik swasta n doc ckp clear complete miscarriage..dkt sebulan jgk tggu dia kluar sdiri..dh buat appointment utk d&c tp x sempat d&c dia kluar sdiri

2y trước

Takziah sis.. Moga ada yg lebih baik utk kita nanti 😊. Gmba saya tu sy da refer doc.. Mmg scan balik rahim da clear. Complete miscarriage

kalau janin, dia macam telur ikan bulat macam gambar ni. doc kata kalau tengok dari gambar usia kandungan 6w. mula² saya keluar janin dulu pastu malamnya baru keluar kantung

2y trước

yg tabah ya sis, semoga allah lekas lekat kan lagi baby dalam rahim sis

Tunggu lgi next 2 weeks. Sebab ada kenalan saya jadi mcm ni. Tapi Alhamdulillah she’s still pregnant. Pray for the best 🤲🏻

2y trước

Da complete miscarriage sis.. Scan rahim da clear

saya pernah keguguran, kalau kantung dia warna darah tapi dia tipis mancam dinding dan ada tali panjang macam tali pusat yg bersambung dengan kantung tu

awk p hospital ke klinik? ptut hospital dorang suruh masuk wad. sbb sy pnh jd, lg dasyat dari tu kluar ketulan darah + bleeding. skrang dh nk masuk 3 thn dh ank..

2y trước

Da complete miscarriage sis... Scan rahim da clear