keguguran

Pada awalnya doc cek ada nmpk jantung,then cek 2bln lpas tu...scan x nmpk...tes air kencing,negative...???????hampa sgt².msih muda kndungan sya.dh 2x gugur...sapa ada tip's cara²nk dpt ank cpat .. Share oky

2 Các câu trả lời

Saya tak ada tips. tapi saya dapatkan rawatan di hospital kerajaan dan swasta. Saya 2x gugur juga. Gh cakap takde apa apa masalah, normal lah gugur tu bla bla bla. Tapi saya tak sedap hati. Then pergi colombia hospital, check punya check tengok ada fibroid, endometriosis, cyst, rahim bengkak sikit dan macam macam hal lain. Buat operation buang fibroid dan cyst, then hentikan period selama 1 tahun(on lucron depot, boleh google) sebab nak betul kan kitaran period dan darah period tu buat fibroid dan cyst tu membiak, so bila tak period, benda tu tak keluar, then lepas setahun bila dapat period balik, doctor scan perut tengok takde cyst dan fibroid, terus dia bagi makan clomid(ubat subur) under pantauan doctor, alhamdullilah dapat mengandung kali ke 3. Sebab kalau tak menjadi clomid tu memang 2nd option is ivf. Saya bukan ada duit nak ivf. Sedih sangat masa tu. Rasa cam susah betul nak dapatkan anak. Macam macam dugaan. Sekarang dah 37 minggu. Menunggu hari je nak beranak. Apa saya boleh nasihatkan, dapatkan rawatan. Kadang memang lah gugur tu normal, tak perlu risau, boleh ngandung semula. Tapi ada setengah orang, asyik gugur tu pun petanda kita ada masalah juga. Rujuk dengan pakar sakit puan. Tak guna jugak kita amalkan tips itu ini tapi dalam sebenarnya ada masalah. Ini pengalaman saya. Saya doakan semoga awak sihat selalu dan dapat menimang cahaya mata. Saya dah kahwin 3 tahun, baru dapat kandungan ni.

Maybe sis boleh mkn folic asid before try utk pregy..insyaallah