hi ibu2.

normal ke kalau bayi 6 bulan tak buang air besar selama dua atau tiga hari.dan boleh bagi tips tak mcm mna nak bagi bby buang air besar dgn mudah..??

1 Trả lời

2-3Hari tu SEMBELIT sis. Kesian anak, perut keras dn kembung. Pertama ubah diet, pemakanan anak. Elak bg nasi, carrot, pisang & ubi kentang sb ini akan mgeras kan lg najis anak. Pasti kan sis bg anak buah! Buah2n sgt membantu, sb anak sy mcm sis jg. Bg buah yg tinggi serat - PRUN, PLUM, EPAL, BETIK @ oren. The anak sy mkn oren & plum trus blh poo. Make sure baby minum air 1oz(jgn lebih2 taw sb 6M xblh minum air byk sgt), bykkn susu bdn klu dia nk mlekat mgantuk lps mkn trus susu kn dia spy cecair dlm bdn bantu proses nk lembut kn najis dlm perut . Lps dia mkn biasanya dia hny sip sip je air bg tekak hilangkn mknn lekat dkt tekak/gusi. Sis kena main peranan semasa baby tgh main2. bg anak sip air pakai sippy cup, ms dia tgh layan movie, main teether jgn lupa bg air sisa dia mkn td. Spy dia keep on minum air. SEMBELIT ni tanda x cukup air dlm bdn tlalu byk pepejal. Dan susu FM jg pybb SEMBELIT. Sb FM susah nk hadam perut anak kita kecil lg blum matang nk proses gula (ye mostly FM ada gula)sb tu anak susah nk poo smpi mneran. Kalau slps mkn buah baby poo, alhmdlh xperlu bw jmp doktor keep on chnge diet. Bg bykkn mknn berserat mcm pumpkin + breast milk. Klu anak dh boleh poo, baru la chnge menu Perlahan2 tmbh blk bubur nasi + pumpkin. Klu anak x poo slps mkn buah, mnum susu bdn bawa jmp doktor trus. Nt doktor akan bg ubat cairkan poo ikut berat bayi. SEBAIK2nya mummy try bg buah potong/puree+bykkn susu bdn & air ye.