Baby 9 bulan belum duduk sendiri

Normal ke baby dah 9 bulan still tak boleh duduk sendiri? Merangkak pun belum lagi. Just reti meniarap je. Tapi dah start angkat badan and reverse ke belakang. Risau la sebab baby lain yang sebaya anak semua dah pandai duduk sendiri and merangkak. Rasa down sangat. Boleh share tips tak untuk bagi baby boleh duduk sendiri? #bantusharing #firsttimemom #firstbaby

3 Các câu trả lời

Hi, Puan. Pertama sekali, tak perlu risau dengan melihat baby yang lain. Perlu sentiasa ingat setiap baby tak sama perkembangannya. Berbalik kepada soalan Puan, ya normal. Tapi kita boleh melatih dan stimulate anak untuk sendiri. Puan boleh lihat caranya pada link yang saya kongsikan di bawah https://www-majalahpama-my.cdn.ampproject.org/v/s/www.majalahpama.my/boleh-ke-latih-bayi-duduk-ambil-tahu-perkara-penting-ini-dahulu/amp/?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=From%20%251%24s&aoh=16738368962490&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.majalahpama.my%2Fboleh-ke-latih-bayi-duduk-ambil-tahu-perkara-penting-ini-dahulu%2F Jika Puan masih risau, boleh bertanyakan kepada nurse/doktor semasa checkup bulanan baby nanti. 🌹

1y trước

I see, no worries. Takpe Puan. Kita boleh latih baby, masih belum terlambat. 🌹

Kalau nak elakan reverse ke belakang, jgn pakaikan seluar atau stokin. Biar dia rasa lutut and kaki dia bila pijak. Cuba support tolak kedepan masa Dia reverse. Lagi satu, kena tunjuk dia Demo. Kita kena merangkak depan dia and ajar pusing. Baby dia memory kuat, nanti dia akan ikut slowly.

normal..