Perjalanan jauh saat hamil muda

Nk tanya, kalau mengandung 6 week pergi balik kampung perjalanan 7 jam naik kereta boleh ke?

15 Các câu trả lời

boleh..insyaAllah tiada apa² sy pn hritue blk awl prggy bgntung pda org jgk kn sis sy blk sabah sbuh da smpi KLIA smpi sabah nk ke rumah pulak petang jln kt sbah da la blubang sna sni mcm nk ke bulan 😅cuma time dlm pjlnan tue dlm kereta ada bntal so sy gunakn utk blkg sbb jln jauh blkg mmg skit tp Alhamdulillah smua baik² sja btw hti² sis kalau penat benti dlu take time for rest ok semoga urusan sis dipermudahkan

11mo trước

Sometimes cemas lalu jalan bergetar tuh😂

lain org lain risiko. kalau tnye sy yg baru first time prgnnt, sy tak berani ambik risiko jalan jauh. sbb tak tahu tahap kesihatan rahim. dia kuat ke tidak. sy pernah gugur wktu 6 weeks. so kalau tnye sy, sy cuba elakkan. even skrg dah second and third trim pun parents sy tk bagi travel jauh. unless emergncy sangat sangat baru la travel

11mo trước

Teringin elakkan juga, tpi trkdang memang hrus ikt husband sbb hsband tk biarkan saya sorang kt rumah

insyallah boleh mummy. tiap dua jam kena berenti. rehat2kan kaki.. bagi jalan2 sikit & berdiri supaya x rasa cramp. jgn asyik duduk sepjg perjalanan dlm masa 7 jam tu. pastikan dlm perjalanan xde hentak sana sini sbb kandungan masih awal lagi. pastikan bawa buku pink.

11mo trước

xpe mummy, slow2.. nanti da masuk trimester 2, lagi kerap gi toilet. sbb sy dulu suka jln2. da tgh pregnant ni, mls nya nak cari toilet 😅

try la dulu.. atas org.. saya dulu setiap bulan blk kg dr johor ke terengganu, dr awal pregnant. cuma bila dh hujung2 tu sakit belakang bila duduk jd beli cushion buat alas duduk pastu letak bantal tidur biasa tu kat belakang bdn

Boleh je kalau dari awal memang lasak x de masalah cuma bawa bantal , bawa ubat siap2 , kalau penat rest dkt rnr bawa jajan ke apa standby , saya jenis lasak awal preggy 7week dh drive sendiri penang-kl-kl-penang bby ok je .

saya ada pengalaman dari melaka ke kedah naik kereta.. masa ni pregnant belum sampai 2 bulan.. Alhamdulillah okay je.. apa2 minta nasihat nurse/doktor yg jaga puan ye 😊

11mo trước

Baik, terima ksih sis😊

sy pnh mase hamil ank sulong, kandungan 7 bulan lebih, jalan balik terengganu 12 jam perjalanan... tp buku pink sntiasa kne bwk prgi mne2. kite tk tau ape akn jd...

11mo trước

Saya blm buka lagi, doc ckap august nti dtg balik buka sbb masih muda

Kalau bley elak, elakkn.. klu terpaksa, kerapkn bhenti kt rnr.. bwk kete jgn laju2.. org ckp slagi masih dlm fasa 1st trimester kne extra hati2..

Boleh awk.. tapi makesure bawak bantal bnyk sikit.. & minta suami hati2 bawak kereta.. takut ada bnyk jalan berlobang ke..

Blh je tp kena kerap berhenti juga ye. Kena Jalan2 sikit, jgn tahan buang air kecik. Tak blh duduk je dlm kereta. Tiap 2 jam benti rnr

11mo trước

Berhenti tiap nk pi tndas je, menang kncing tk boleh than, boleh kram, i dah rase dah