Kaki lembik

Nk tanya. Bila kaki bayi akan keras ye.. mcm bila kita akan buat brdiri dia boleh keraskan kaki. Ank sy dh masuk 2 bulan kaki mcm lembik lagi bila angkt bangun nk mndikan

23 Các câu trả lời

normal tu sis. nak kuatkan kaki baby, selalu main dengan stepping reflex dia. masa tummy time letak tangan bawah tapak kaki dia bagi dia pijak & cuba tolak badan dia ke depan. bila dukung kat bahu pun boleh buat benda sama, letak tangan bawah tapak kaki dia bagi dia pijak2 mcm berdiri, nanti kaki dia cepat kuat.

mandikan dalam baldi guna jaring yg bby blh baring dlm tu. jangan angkt. angkt dukung kena ampu bila dah siap mandi je. anak masih kecik mmng lembut lg. tk pndai nk kawal lg. ank sy 3 bln bru boleh angkt tgn . sblum tu tgn jatuh je bila baring. umur 6 bln pun naik walker tk pndai tolak kaki lg. lma2 nnti pandai

Awal sgt sis nak pikir bila kaki nya nak keras tu😅 Sume bby tak sama perkembangan nya.. kalau tanya sy anak ramai ni pun, taktau nk jwp mcmmana.. sbb ank semua lain perkembangannya..

jgn kecam dia guys.. dlu sy pun macam dia jgk. ank adik sy 3bulan kaki dah keras. dia siap bagi berdiri lagi anak dia. tapi kejap je lah. ank sy 4bulan masa tu lembik lagi smpai sy tertanya2.

3mo trước

4 bulan dah besar la jugak so no wonder kalau tertanya2. 2 bulan kecik lagi boleh fikir dgn logic

Boleh try beli playgym mat baby utk dia main. Nnti dia akn bljr utk kuatkan kaki main tendang2 sbb nnti bila nk meniarap dia akan guna otot dkt kaki utk bljr pusing tu

kerja gila nk kaki baby 2 bln keras. awal sgt kak oi, dia fasa newborn lg. nnt kaki dia dah keras boleh bdiri jenuh nak mandikan dia, sbb aktif tak mau duduk diam.

Perkembangan anak tak sama sis. Kita tengok milestone anak kita sendiri. Jangan bandingkan dengan anak orang lain. Nanti kita sendiri yang overthinking sis

2 bulan sisss 😅 awal lagi haha Anak saya 4 bulan baru sibuk nak berdiri.. now dah 5 bulan lebih dia mengekek ketawa bila papa dia dirikan dia 😅😅

Ingat kan 2 tahun🙈 ko dah knp… mak pun soalan.. saya first time mader jugak tapi tak pernah terlintas pula tanya mcm ni.. unless 6 bulan ke atas..