Air masak untuk Newborn

Newborn yang minum susu formula memang kena bagi air masak ke? MIL tak habis2 suruh sis bagi air masak katanya untuk cuci perut takut sembelit sebab minum susu formula bukan susu ibu, i is stress, sebab setahu saya bayi bawah 6bulan tak perlukan air masak

23 Các câu trả lời

Maaf mencelah,anak sya mmg minum air masak dari umur 9 hari lagi,sebab baby tak bf,dia minum susu fm.. alhamdullilah anak saya semua sihat walafiat,comel gemuk.☺️ dari diri saja sis mau beri minum ke tak,sebab kita sebagai ibu mmg risau,tapi bagi sya sedangkan tumbuhan perlukan air utk membesar,apatah lagi baby yg manusia macam kita☺️ ini bukan pendapat ya sis,sya cuma beritahu pengalaman sya . Anak pertama dah 14 umur. Anak last ni 9 bulan dah. ? sya berikan bukan di susu botol,sya berikan setitis dua titis guna sudu masa umur 6 bulan ke bawah,asalkan ada.

4y trước

Buat susu fm pun pakai air masak juga kan. Mana2 je lah kamu nak cakap apa. Sya tak kecik hati pun.. jaga2 mulut semua ya kalau bercakap!! Takut covid tu datang menyerang.

4y trước

InShaaAllah sis boleh,doa byk2 moga2 lembut hari MIL tu ye.

bawah 6bulan xboleh bagi air masak. hanya susu ibu/formula sahaja. pls educate MIL and pantau setiap kali dia dgn anak. baby ususnya x mcm org dewasa, sbb tu xboleh sebarangan bagi air masak/nestum dll. ikotkan susu ibu is the best sbb dh ckup kandungan air utk elakkan baby dehydrate.

Sma la. MIL tiap hari suru bagi baby minum air masak. Mak sy sendiri larang sy bagi. Ini la masalah tinggal dekat mertua.. susa nak tegur?.. mak sendiri ikut ckp nurse. Mak mertua ikut zaman kegemilangan hahahaha.

4y trước

Lg truk bagi nestum. Tak bole harap mertua mcm tu

sy mmg MIL suruh bg tp sy tetapkan pendirian ckp dgn MIL sy xnak bg.. bukan senang nak dpt anak.. kdg2 smpai bleh bergaduh?.. skrng bby dah 5 bln n bergaduh lg pasal nak bg mkn.. ??‍♀️ sy kate tunggu sbln je lg..

Well...rasanya mil mcm tu boleh bg dia clorox dah. Bg cuci mulut dan akal?. Nnti anak org tu sakit, tau pulak salahkan mak kata x pndai jaga. Bila mak tu jaga, org lain pulak sibuk². Apa kau nk ni manusia oii?

Tak boleh bagi lg. esk jd apa2 dkt ank, awak yg nk kena p mai p mai hospital,kos hospital lg. Nurse ada datang melawat tak? Klau nurse dtg mintak nurse yg terangkan. Husband awak tak jaga awak ke? Knpa pantang dkt rumah mertua?

4y trước

Alhamdulillah, bagus kalau tau, kalau y tak tau still nak ikut cara dulu2 ni susah sikit

better jangan, baby 6 bulan kebawah hanya perlukan susu sahaja selain daripada tu tak perlu, tak kisah la sama ada susu formula atau BF sama je, yang patut minum air masak banyak tu ibunya if BF ?

4y trước

Apa-apa hal terjadi, kena sendiri bertanggungjawab, tahu mengecam. Ada kes bayi baru lahir meninggal dunia disebabkan bagi air masak. Seeloknya hanya air susu ibu di bawah bayi 6 bulan.

Keraskan hati jgn sesekali bagi baby minum air masak sebelum ckup 6 bulan. Mil or mak sndri ke yes they have experience tapi x semestinya semua nasihat dorang tu betul. Better apape ikut ckp doktor je.

tolong jgn bagi air masak kalau sayang anak. Dah banyak kes baby diberi air masak ketika new born msuk hospital. bila dah 6 bln br boleh. now this bgi je breast feed or susu formula.