kerap menyusu

nak tnye la... normal kew,anak usia 3y krap nyusu... die bru putus susu bdn.. now minum botol... dumex choklat... terlampau kerap die mintak.. kdg dlm 1jam nk dkt 5botol... tpi 1jao tu bukn turut2... selang 5 - 10mint.. ???

24 Các câu trả lời

sama dgn my son usia 2y8m..kerap mntak susu tp sy buat tak tau je kadang2 bila dia mntk..sy offer benda lain mcm buah or snacks.. bila dia bngun pagi pun sy xbg susu klau dia xmntk or xmnangis..mandikan dia terus letak d kerusi makan suap bihun/mee ke apa2 yg dia nak makan..sbb anak ni susah nk makan nasi jgk..huhuu klau mkn nasi pun mesti kena bukak cerita kartun baru dia makan elok.. sy prasan klau kat tmpat ngasuh memng susu bnyk dia mnum,.mgkin org ngasuh tak larat nk melayan dia..jd bg susu la senang xnak bg nangis..tp bila dgn ibu dia ni memng 2x je shari susu,.sbb kita cuba sediakn mknan lain selain susu..

Anak umur 2thun da 2x je sehari minum susu sis.. Max pun 3x bersebab mcm x sihat die kurang mkn kan so bg la susu ganti mkn. Susu sis bg byk kandungan gula. Die nk sbb sedap manis. Sye sendiri da tegas dgn anak sye 2x je sehari. Die pun minum Dutchlady dulu tp da tukar ke fernleaf fullcream sbb xde kandungan gula. Fikir2 la bg anak susu.. Semak label.. Byk2 gula nnti anak xnk mkn, gigi rosak, cacing. Skrg anak sye da nk 3 thun. Mmg 2x sehari dan mkn ok je. Byk mkn buah dr benda manis2. Ibu ke na la tegas sikit. Dr kecik biasa kn, da besar mmg die nk manis2 je la

tak normal sehari limit 3 botol selang 4 jam..puan kena bg dia makan nasi atau makanan yg berat in between tu..anak sy 3y6m br putus susu badan..dan sy bg formula juga..tp tetap makan nasi 2 3 kali sehari kadang² 4kali mkn nasi..susu formula tu sy bagi utk support saja kalau dia mencari susu badan.

Nak tanya, anak saya 2y6m makan sngat ii memilih lpstu makanan yg nk dimakan tu msti nk kena blend klau tk dia tkkan mngunyah atau telan makan tu. dia akan smpan je dlm mulut. tnya dr pun dia cakap layankan saje dlu apa yg dia nk skrg. ada tk anak korg mcm ni. atau ada tip untk saya?

3t trước

sama anak saya 2y8m makan nasi putih kosong ja, susu kuat.. makanan pon memilih, kdg sehari tak makan apa just susu ja.. pening ibunya

Anak saya 3 kali sehari je minum susu cuma dia kurang makan nasi,sekalimasa gosok gigi tu rupanya gigi dalam bahagian bawah dia tumbuh mungkin itu juga sebabnya,sakit gigi nak makan bagi suap nasi pun dia kasi keluar.Cuba sis tengo gigi anak sis tu,anak sya pun umur 2 thun 6 bulan skrgni.

bgi sy tak normal sis ,sbb klou ikut kan doc hanya sarankan 3-5 kali sahaja untuk sehari .kalau sy ,sy akan limit kan susu botol anak 3-4 kali sehari .. sbb klou terlampau kerap anak akan kurang makan .. anak sy 2y 6m ,alhamdulillah ,makan pun tak memilih .

Selalunya kalau mcm ni, dia akan kurang mkn. 3y dh tak perlu susu formula. Fokus pada pemakanan. Anak saudara sy pun mcm ni, 6y still botol susu, badan mmg berisi tp sbb susu. Stop susu dulu ya. Bg makan seimbang.

5y trước

dia mkan on time.... sarapa ,mkn tgh hari,n mkn malam.. tgh hari n malm msti die akn mintak nasi....

Pada saya tak normal dan anak kemungkinan akan ade masalah penghadaman. Cuba selang kan dengan air kosong . Offer snacks ke macam buah or biskut. Lebihkan makanan daripada susu. Beri bila perlu sahaja.

Rasanya kerap minta susu tu mungkin sebab rasa susu tu yang sedap dan manis. Jika x ganggu selera routine makan (sarapan,lunch,dinner), kerap minum susu tu boleh merupakan satu habit baru anak.

kalau boleh elakkan sis.. setiap susu Ade tulis berapa Kali dia suggest utk anak minum susu sehari. better ikut panduan tu. kurangkan susu lebih kan solid food sbb dia dah 3 tahun..