ubat tmbh darah

Nak tnya momies, boleh ke sy nak tukar ubat tmbh darah yg nurse bgi kat sy ni zincofer.. tpi mkn ni jdi pening n mual.. kene tidur jap utk hilangkan rse tu.. tpi sy ada bca maltofer pon utk tmbh darah tpi prisa coklat.. bolehke sy nak tukar g maltofer je???

12 Các câu trả lời

slalunya doc akan suruh awak mkn iberet folic dulu kalau zincofer tak sesuai. kalau dgn iberet pun body reject, baru dia suggest maltofer. tak sesuai ni maksudnya body awak muntahkan ubat tu balik selepas sejam atau setengah jam mkn. kalau tak muntah tu takde masalah. boleh try cari masa sesuai utk mkn supplements tu. sbb tu normally org akan mkn sebelum tido, nak elakkan side efek dia. try dulu every possible way sebelum tukar.

Saya pun tak boleh makan zincofer. So saya stop je makan ubat. Bila checkup, bgtahu nurse, nurse tukar kepada obimin. Sebelum tu pernah pegi farmasi cakap nak beli ubat tukar dari zincofer tapi orang farmasi tak bagi. Kena consult dengan kk dulu

mcm ni sis..saya makan mase perut kosong.. tp pastu cepat2 makan atau minum.. jgn biar perut kosong lame tau..nanti muntah.. mcm saya, kalo makan selepas makan, saya akn muntah terok..try lah

5y trước

kann..better cmni

Saya pula iberet dengan zincofer xserasi dgn saya.. Jadi dktr suggest makan maltofer.. Beli dkt farmasi.. Alhamdulillah hb naik.. Sedap rasa coklat

blh sis,sy pun xssuai dgn zincofer...sy gtau misi dlu pas 2 dia srh jmpa dktor utk tkar ubat,skrg sy mkn iberet plak

Boleh rasanya sis tapi untuk lebih kepastian, boleh tanya doktor atau orang farmasi tu. Mereka lebih berpengetahuan

Ambil ubt dgn air ape? Cube ambil dgn air orennnn. Untk tkr ubt refr kk je dlu

Iberet paling bagusla sis selain zincofer...

Makan iberet folic la sis... Bagus... Hb pun terkawal...

Biasa doc suggest iberet

5y trước

Sy pn Mkn iberet sbb zincofer buat sy rase nk muntah & pening