Salam ibu2

Nak tnya klau ank dh msuk tadika wajib ya klau time birthday dia kita smbut di tadika? Sorry tnya mcm ni sbbnya husb gaji ckup2 mkan .. Kdng birthday ank pn x prnh smbut sbb tarikh kna prtngahan bulan..jdi agak seksa skit dsitu.. Ank bru 3 thun first time nk hntar dia msuk tdika thun depan..sya tngok ada parents buat kt tadika tu yg trtnya2

17 Các câu trả lời

Tak wajib pun. Ikut kemampuan. Tp kena ingat tak semua buat sbb nk ikut trend. Sometimes parents nk happykan anak & appreciate tcer. Saya umur dah 30 tp masih ingat dulu2 kt tadika parents saya sambut bufday saya. Time tu takda medsos pun so takde issue follow trend ke apa. Dah besar2 baru faham yg dorang mmg jenis suka happykan anak2 & sedekah. Celebration tu bukan buat tiap tahun pun, tu jela sekali tp tetap kenangan manis sgt saya ingat sampai skrg anak dah 2 org. And saya tak demand pun mintak buat lg for upcoming years. That feeling bila kita potong kek dpn kawan2 for the very first time tu only God knows & seumur hidup dia punya happy tu. Perasaan tu takkan sama lg dah dgn next celebrations yg sampai ke tua ni. And now anak sulung saya dah 12 tahun, if saya buat bufday party pun bkn sbb trend tp sebab niat yg sama mcm my parents’. In fact i pun ikut didikan my parents. the more i give (dgn ikhlas), the more i get. Alfatihah my dad.

tak wajib pun, sekadar berkongsi rezeki berkongsi kegembiraan utk cg2 dan anak2 tadika, dan kadang2 utk tunaikan permintaan anak tu sendiri, bkn wajib pun.. pastu kalau saya, nak buat apa2 mmg buat tabung la.. takde la cekau duit time tu je.. nk korban tahun depan kumpul duit 12bulan bkn guna duit yg bln korban tu je, nak sambut birthday anak, kumpul duit 12 bulan bkn guna duit hari birthday anak tu. plan, kumpul, cukup baru laksanakan,tak cukup tangguh next.. kita hidup gaya kita bkn ikut2 org baru bahagia..

anak sy 3org dah bsekolah , benda tak wajib puan . saya jrg buat bday party utk anak2 sbb takut nnti dia tbiasa , kalau kita skip sekali msti dorg akan sedih . saya pun dulu sma mcm puan jugak , ada kekangan kewangan . tp kalau ada rzki lebih sy buat , or sedekah air kotak satu sorg utk kwn2 anak sy dlm kelas . alhamdulillah , setiap org rzki lain2 . kalau puan rasa x mbebankan , puan boleh ja buat party utk anak nk bagi dia happy rai birthday dia dgn kwn2

2mo trước

sya rsa bnda ni baik utk d terapkan. sbbnya bila nnti dh bsar dah ada kbiasaan anak utk sntiasa brsedekah. mngkin boleh jdi asbab didikan parents,dah dewasa nnti stiap kali bfday dia, dia sdekah mkanan dkt kwan2.

xwajib pn mommies. kdg bila kita tgok ramai yg parent² buat sambutan birthday anak kt tadika, kita pn rasa mcm "nk kena buat jgk utk anak". org zaman skrg cakap, kena ikut trend . ni pendapat sy la ye, kalau sis nak buat jgk utk bg anak gembira, buat la lepas hr gaji . xperlu nk kena buat ikut btl² hr birthday anak . sekadar bg kek sebiji, potong n bg kwn² mkn, xyah bg goodies pn 😉

senang citer , nak buat , buat... x payah buat lagi bagus.. lagi pon x elok bagi budak2 makan benda manis2 ni.. tambah2 pulak nak bagi anak org makan itu ini ,, saya geram je bila ada parent buat bufday , pastu bagi anak2 makan jajan2... saya faham sebab yg tu je paling murah n bajet .. seeloknya xpayah la buat.. kesian anak2 yg parent straight , tgok je kawan2 makan.

Takde pernah jumpa lagi sekolah anak2 ada clause wajib buat birthday party. Cikgu pun takdenya ingat birthday anak2 murid dia. Melainkan sekolah ada initiative sambut bday untuk anak2 murid beramai2 mcm may babies ke march babies ke mcm tu

kalau zmn dlu xwajib..tp zmn skrng depends pd skolah yg kita hntr anak rsnya..kekdg ada owner tadika akan msj tnya nk bwk kek tak ms bulan kelahiran anak tuk smbut bufday rmai2 yg share pd bulan yg sm..raikan bersm

Tak wajib pun. Dia kalau nak celebrate dekat tadika tu untuk berkongsi rezeki dengan murid murid lain ataupun nak anak kita dapat rasa suasana celebrate dengan kawan kawan macam tu.

Ank sy hantar ke taska sejak dr baby.. jadi setiap bln mmg ada sambutan birthday itupn xsemua.atas parents msg2 nk celebrate ke x.sama je dgn tadika,pasti.

X wajib, atas kemampuan masing2. Tiada paksaan.