Nak tnya kat mommy2 bila start beli barang2 baby? Dan barang ape yang penting untuk dibeli?

49 Các câu trả lời

2nd trimester 5-7bulan sesuai shopping brg baby Mandian khas tuk newborn-kiranya family ada alahan pilih product sesuai Besen mandian baby-bathtub Cotton Ball sebungkus tuk dap alcohol keringkan tali pusat baby Cotton buds baby Minyak angin baby elak YuYee panas sgt Sy beli nappy cream tp semua xsesuai dgn baby so pakai minyak Zaitun/kelapa dara tuk elak merah celah kelengkang & pelipat baby Baju siang 5-10 pasang xperlu byk baby cepat sgt membesar Baju malam 5-10 pasang Sarung tangan & sarung kaki 5-7pasang Barut 5-7pasang-beli yg lekat2 strap zapp senang Diapers newborn beli sebungkus dulu kendian tambah takut xsesuai dgn kulit baby plus baby cepat membesar Alas pelapik baby salin pakain & tukar diapers Wet tissue Spray bottle Baby towel 3 helai Tilam & Bantal baby Kain bedung/kain lampin buat lap2 susu/muntah baby size besar 5-10 helai Set Tuam baby Barang Mommy jgn lupa 😘 Stokin Standby Silicone Milk Collector Milk storage bottle Kain batik Minyak panas/krim panas Set bersalin kecuali jamu xboleh masa anak kena kuning

Mse anak 1st sy blnje brg2 bby sikit2 tiap2 bln,mcm bln ptama beli tissue basah dgn kotex sy, bln kdua plk bli tempat mandi bby dgn kain batik sy 1, bln ktiga beli mandian bby dgn barut2, bln keempat tilam bby dgn kain batik sy, bln klima bli pempes bby dgn kain batik sy, Bln keenam beli tarmous air dgn tilam bby Bln ketuju beli baju bby 3helai dgn penutup bby (tudung saji) Bln kelapan kain batik 3helai dgn baju bby 3helai Bln last baju bby,plastik getah (untuk alas lepas mndi),sarung tgn,sarung kaki bby,songkok bby,selimut bby,napkin Dh pg hospitl cme bawa baju bby 2helai,pempes 5pcs,kain batik 1,kotek 10 ,napkin 1helai,baju sy 1,sluar dlm sy 5,

Mase kandungan 7 bulan baru start beli. Beli yg penting je dlu mcm pampers nb nak kene beli byk, bedung boleh buat sendiri beli kain cotton flannel tu jahit tepi, barut, minyak Anugerah/Yuyi, sapu tangan kecik2, rompers xpayah beli byk sbb baby cepat besar, baju lengan panjang set dgn seluar, baju lengan pendek, baju lubang2 😂, topi, sarung tgn and kaki baby, tilam kecik baby, bantal2, tuala, sabun mandian sume mase baby 2 bulan br pakai, tab mandi baby, kain napkin, cream utk rashes standby, balm tropika /lain2 standby if baby slesema nt.

5y trước

Sy beli kedai jamu.. Atau leh try balm laim pun ade org jual. Mcm2 xingat namenye.

Huhu lom ade mood lg... Skrg nak bjln g mall pun mabuk lg,nampak semua benda dok berpusing mcm semua benda kena puting beliung🤣🤣... Tunggu la suami dpt balik dr Sg. Nanti baru fikir nak shopping. Lg pun 1st baby,kakak2 ipar sibuk nak bg barang2 dia org yg dah pencen beranak... Kita tadah jek la... Kalau cari pun nanti mungkin baju n keperluan utama baby. Mcm buai, carseat,stroller, tilam n botol2 baby kakak ipar dah bg. Cari yg perlu je la... 1st baby in 10yrs ttc😍.

7 bulan baru I start beli. Barang yang penting; Set pakaian nb, kain bedung, set tilam baby, lampin nb, set mandian and minyak angin baby, wet tissues, standby susu and botol in case breast milk lambat. Yang lain lain stroller apa semua tu optional after pantang pun boleh cari, tapi menabung awal lagi bagus, sebab lumayan juga nak mencukupkan kelengkapan baby. Barang keperluan untuk mommy berpantang pun jangan lupa okayy.

5y trước

Inshaallah.tq ya sis

sy mula beli brg baby 5bulan, sekarang alhamdulillah 7bulan dh siap semua.. haritu dh rasa contraction so husband dh letak barang semua dlm kete.. tapi baby belum nak keluar so ni doa jelah supaya baby keluar sihat n selmat.. carseat nanti hunung bulan ni sampai

5y trước

sama2

Sy mula dgn beli carseat n stroller masa 5 bln pregnant. 6bln beli baju n keperluan baby. 7bln sy beli brg utk sy berpantang.n beli katil baby. Skrg 8bln dah siap pack brg utk ke hospital. Harap semua dipermudahkan sbb first time mommy ni😬

5y trước

Wahh first time tpi serba serbi da lengkap ni hihi.

Saya haritu beli wet tissues je sebab kawan jual. Yang lain sikit-sikit baju baby kakak ipar belikan. Ni dah masuk 24 minggu. Tak beli apa pun lagi. Jadi blur nak beli apa. Bila orang tanya dah buat persiapan ke belum, makin bertambah blur. 😅

5y trước

Tak thu nk strt beli brng apa dulu kn . .. 😂

sy beli barang baby yg basic je... itu pon dh masuk 7 bulan lebih baru beli, itu pon berperikat2 beli.. last beli ari tu dh nk masuk 36 week beli age ... beli yg penting je.. untuk yg kat hospital tu penting.. dh kat rumah dh xkisah..

Sy 5 bulan dah start beli sis.. Sbb by 7 bulan nak kena ready dah in case bersalin awal (kita tak boleh jangka kan). Lagipun nk sediakan kelengkapan pakai duit byk jugak jadi beli sikit2 tak terasa sgt 🙂