Sembelit Ibu Mengandung

Nak tanya ... Sy dh 13 minggu & checkup isnin hari tu berat n b/p sy trun so KK bg ubat tmbah darah ... Tp sejak makn ubat tmbah darah tu sy xbuang air besar, trmasuk hari ni dh 4 hari ... Nk baring,duduk xselesa sbb xmembuang ... Bila xmembuang sy muntah2 ... Ade petua or pape utk masalah mcm ni ? Sy dh try minum susu,minum milo,minum horlick, mkn kentang tp xberjaya jgk ...

2 Các câu trả lời

Sy pun teruk juga sembelit masa 1st trimester tambah lagi morning sickness yg teruk 😆 sy makan prune untuk sembelit sy tu and syukur the day after dah dapat membuang dengan senang. banyakkan minum air and other fruits/vege that is high in fiber 😊 kalau ubat tu x sesuai dgn sis, bole inform dgn KK untuk tukar ubat lain. Sy dah tukar ubat dari iron tu ke zincofer. syukur sesuai dgn sy 😊😊

saya pun kk bagi ubat tambah darah , tapi sis kena rajin minum air masak . saya minum air masak sampai sekarang Alhamdulillah 9 bulan tak pernah lagi kena sembelit .