Baby 6 bulan

Nak tanya setiap kali nak bg baby mkn kena ikut 4 days rule ke? Cth 4 hari bubur pastu 4 hari carrot 4 hari sayur lain? Buah pun mcm tu ka? Pisang baby 6 bulan boleh mkn kan? #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

3 Các câu trả lời

sebenarnya 4dr tu xwajib. cuma kalau kita buat kita boleh kenal pasti baby kita alergik dgn makanan apa. awak xnk buat 4dr pon xde mslh. boleh buat 3dr atau 2dr pon dh okay☺️. betul tu kira 4haritu utk satu jenis sayur. dh lepas baru include protein mcm ayam or ikan. selain pisang buah naga, mangga, avocado nak mudah awak follow fb happy food baby malaysia. dekat sana admin rajin share tentang pemakanan baby dn ramai juga mommy share resepi yang boleh bg idea utk awak memasak utk baby awak nnt☺️.

nasi ikan bilis carrot broccoli masak jadik bubur then blend hancur...simpan dlm peti buat stock seminggu...makan 2x sehari... selain dari tu kene try n error...1 hari 1 jenis cth ikan/ayam dah blend campur sket dengan nasi dye tu...Buah bg dye hisap2 jeq buat rase2 kalau serasi buatkan jadik puree utk snack...try avoid telur n kekacang dulu...

Sy buat 3days rule je.. takda apa pun, just nk tgok bby alergik dgn apa apa tak. Sy dulu dpt tahu bby takblh makan kentang .. 1 hari cirit birit lepas makan kentang.. so starting dri tu elak kentang.. untuk buah, sy bg je sbgai snack, tp bg amount yg sikit