Baju Baby

Nak tanya pendapat mommy2 yg berpengalaman. normally utk anak pertama, bilakah usia kandungan yg ssuai utk mempersiapkan kelengkapan bersalin dam kelengkapan baby? Dan apakah kelengkapan keperluan utama bukan kemahuan. Komen di bawah😊

14 Các câu trả lời

Bila2 pun boleh.. sy start beli mse kandungan msuk 4 bln.. beli sikit2.. x rushing.. bnyk benda boleh survey.. kdg2 bila study ade lg brg yg perlu beli.. ada yg x perlu.. so bgus jgk kalau start plan beli awal. Cuma jgn beli byk2 sbb kita x thu baby nnti sesuai atau x contohnya mcm pampers. Bab saiz, brg newborn mcm baju2 tu xyah byk2 sbb baby cepat membesar. Awalnya plan nk beli mse dh nk dkt 7bln, tp risau ade yg missed & kita pun excited sbb baby first. Plus, dh setel brg baby boleh fokus saving utk kos rawatan bersalin, berurut, aqiqah ke inshaAllah Kelengkapan utama baby Katil baby + tilam Baju malam Baju siang Kain bedung Mittens & booties Pampers Brg mndi (sabun, syampu) Bath tub Lotion Bedak Myk telon, vicks Wet tissues Cotton buds Kepit kuku Nasal aspirator Beg hospital baju baby Tuala Barut Changing mat (waterproof) Kelengkapan utama ibu Stokin Kain batik Set berpantang Bengkung Tungku Minyak urut Breast pump+milk storage+cooler bag+botol susu(jika perlu) Maternity pants Maternity bra Breast pad Pad bersalin Ni yg paling utama la hrp2 membantu, boleh study lg mungkin ade yg sy missed.

Saya dulu 5 bulan belum beli lagi, tup2 kena pkp.. Dah terpaksa beli online.. Online pulak lambat masa pkp dulu.. Advisable, beli awal. Sikit2 so tak rasa terbeban sangat part kewangan..8bulan semua dh lengkap. Baju bby new born tak yah beli banyak sangat.. Bby cepat besar. Pampers tu beli 1 bag dulu, takut bby tak ngam, tapi dulu saya pakai huggies terus ngam.

tkut jgk Klau bli lmbt mn thu baby keluar 7 bln ke kn ..so bli awal skit² takpa kot ikut kemampuan la Klau rasa bnyk duit bli nti bli skli smua Klau rsa tak berkemampuan blh la bli skit² msa 5 6 bln .. doa la yg baik² agar ank dlm kndugn kita smua shat slmt dlhirkn dpnjgkn umur Aamiin

Sy 35 minggu dh satel brg baby, brg saya baru 80% siap. Alhamdulillah, msa 35 minggu mseh larat lagi jalan 1 shopping mall survey n beli brg. Ikut org juga sis, kalau sis risau xlarat msa sarat, siap awal masa kandungan 6-7 bulan pun okay je, atau beli online. ☺️

sy aritu beli ms kandungan da 6 bulan. tp tula bila fikir balik..sy prefer beli awal skit mungkin ms kandungan dalam 4.5 bulan so bulan2 berikutnya sy boleh saving lebih sikit duit utk kos bersalin,kos selepas bersalin.terpulang masing2

Hihi.. Syaa 7 bulan pon blom bli apa2.. Xlarat dah nk bawa perut nie.. N berdiri lama.. Skit2 semua.. Terpaksa beli online.. Servay dekat shopee harga murah2.. Termasuk barang ibu...

5 bulan okay dah. Org dlu2 konon xbg bli awal2. Katanya bli masa da 8 bulan. Tp Kalau lewat2 nt x larat nk usung perut g mall ke baby expo. Huhu.

5 bulan survey ,6 bulan boleh beli dah.. 7 bulan bolehla topup2 apa yg kurg.. sambil2 standby utk beg masuk ward..

Sy beli strt 15w 2 lai baju sminnggu😂 sampai skrg da 28w dah almost complte brg die tinggal sy nye je

nak tanye kandungan 27 minggu kurang gerak knp ye

4y trước

better cek hosp