gbs

nak tanya mommies semua.. sebelum pregnant jarang ada keputihan.. bila pregnant ni keputihan selalu ada.. tp kadang2 jela.. bila time penat sgt mesti akan ada keputihan.. sebelum ni warna putih, dah masuk 3 trimester warna kuning.. tp xde gatal or berbau.. bila checkup bgtau nurse, nurse kata nanti doktor akan check dan ambil sample keputihan.. tp bila sampai kat doktor, doktor takde ambil sample atau check pun.. kita ni dok fikir risau lah.. sb keputihan kn boleh mendatangkan bahaya anak dalam kandungan.. mcm mana nak tau yg keputihan kita normal ker tak ye? boleh ke kalau pergi checkup dekat klinik swasta utk check gbs?

6 Các câu trả lời

Nt bila check up ingatkn kt nurse yg doktor x amik sample keputihan lg.. Sy pun mengalami mslh keputihan jgk sejak pregnant ni.. Dulu xde pun.. Keputihan biase yg jernih tu je.. Skrg jenis yg kuning berbau + gatal2.. 2 kali masuk ubat kt dlm vaginal kte.. Tp still ade jgk.. Doktor ckp keputihan keputihan xde ape2.. Cuma doktor nasihat kn supaya jaga kebersihan jela.. Nt bila brsalin doktor akn bg antibiotik.. Bru2 ni ade tanye dkt nurse.. And cuma ckp jaga kebersihan n amalkn minum air barli..

Bagitahu nurse awak ada keputihan dan awak rasa tak normal keputihan tu. Sebenarnya kalau tak gatal, awak tak perlu risau pun. Tapi, untuk langkah berjaga² awak minta je dekat nurse nak buat vaginal swab. Saya first pregnancy ada gbs. Second ni sebab dah ada history nurse terus suruh buat masa buat buku hari tu. Keputusan je tak dapat lagi. Harapnya tak ada apa.

Kalau ad checkup lagi..tlg remind balik dekat nurse..cakap la yg dktr x ambik sampel keputihan.. Request nk jmpa dktr lain ke..bukan apa kalau x de gbs xde masalah...kalau ad gbs bimbang time nk bersalin kalut2 nanti..doktor pun x bagi antibiotik

Saya gbs+, sis ada cekup nnt remind nurse psl doc tk buat swab lg. Penting utk tahu sis ada gbs atau tak. Sbb kalau ada gbs nnt nk bersalin, doc hospital akan suntik antibiotik utk melemahkan kuman gbs tu. Klinik swasta pun bole buat sis.

Sy biasa setiap Kali Mandi bw intim tu sy slalu cuci air suam...

Saya pun mcm sis. Jrg keputihan sblm pregnant. Time pregnant ada keluar yellow discharged tp tak ada bau dgn gatal pun. Tp ada skali tu saya sakit perut teruk. Terus Dr cek utk GBS dgn urine infection. Skrg tgh tnggu result GBS. Yg urine tu mmg ada infection. Dr dah bg antibiotik. Tnggu GBS jela skrg. Waktu jumpa Dr sis tkde tnya dia ke? Try tnya. Takut nurse lupa nk inform