Wean off anak 2 tahun

Hi, nak tanya mommies. Anak saya tak pernah tidur sendiri tanpa df, malam2 pon selalu bangun df. Dah cuba macam2 cara tapi dia tetap mengamuk tengah malam nak df. Macam mana ya nak tidurkan dia tanpa df, anak saya tak minum susu botol puting.

14 Các câu trả lời

Untuk pengalaman saya tak mudah huhuu nak cerita sambil nangis rase nye . Dah 3tahun ni baru stop . Dan sye tgh preggy 6bulan Mental kena kuat Org sekeliling pun kena support membantu juga Kalau org sekeliling tk mambantu koyak mental kita . Saye merasa dahh . Sebulan sblm nak wean off tu asyik ckp je dgn die tak boleh nenen dah . Awak ada adik Kdg bergaduh juga dgn die sbb badan dh penat die pun merengek . Lama” die dah pandai bermain then tido sendiri So saya biar je mcm tu seminggu juga Tp tidur die tak tentu bile die rase nak tidur die tidur . Lepas seminggu mcm tu nk normalkan balik die punya tidur tu . Tantrum tiap 3 4 pagi sbb nak tgok cartoon . Die dh stop bf . Then lepas seminggu tantrum skrng alhamdulillah dh faham waktu tidur akan tidur . Cuma merengek juga . Mental kena kuat die merengek kena kuat mental jgn layan die . Then peluk laa die selalu .

Kita sama la.. anak taknak botol langsung pulak tu. Sebenarnya proses nak stop ni tak sekejap..sebab di situlah keselesaan anak kita.. Kena mula cakap dgn dia yg dia kena berhenti susu awal 2-3bulan lagi..cerita dgn dia sebab yg sebenar..makin dekat masa nak stop, makin kerap cakap. Ingatkan dia selalu. Lagi2 waktu mood dia baik. Dia tak mungkin akan stop terus. Sikit2 dulu. Stop siang dulu, malam je dapat. Lepas tu selang seli malam ni dapat malam esok tak dapat. Dan kita tak boleh mengalah dgn tangisan dia. Sentiasa ada dgn dia. 'Walaupun mama tak susu, mama tetap peluk sayang'. Be there and don't leave him crying alone.. bukan senang dia nak berhenti.. dan paling penting sekali, IBU MESTI KUAT 💪banyakkan doa juga ❤️ pasti boleh in sha Allah..

Anak sulung sya berumur 2thn 7bln masi df. Kadang sya boleh jadi terlalu marah, tertekan dan sebagainya sebab sya ada sorg lagi baby usia 2bln yg membawa maksud 2 org df sekaligus huhu. Ini la dilema yg sya lalui stiap hari. Sya dah try mcm2 cara supaya anak sulung sya wean off tp mmg tak jalan. Letak itu letak ini kat payudara pun tak jalan. Dia pergi ambil kain dan lap puting tu. Settle masalah. Yg buat sya tertekan, gigi anak sulung sya tu tajam 😭😭😭 dan dia akan menangis kuat bila nampak sya susukan si adik. Kadang sya burnt out 😞

Satu lagi Pastikan die sentiasa kenyang Dan standby laa jajan atau buah buah yg die suka makan . Bila die rase mcm nak nenen ajar die minum air kosong . Saye slalu cakap Awak nenen tk kenyang pun . Kalau haus ambil air minum . Pastikan standby botol air yg mudah die capai . Goodluck yaa Botol air yg straw tu . Sbb anak saya pun tak minum botol susu berpunting tu .

Sy wean off anak alhamdulillah mudah jgk fikir balik. Tak smp sebulan rasanya. Tp sebelum tu ada jgk bgtau awal2. Tips dr kawan sy, pakai halia. So saya potong halia dlm 1 - 2 inch. Dia nak menyusu je, masa dia bukak mulut tu, sy terus sumbat halia. Lepastu acah2 taktau apa jadi. Tgh malam pun sama. Hati ibu kene kental. Lepastu dia sendiri taknak dah.

anak sy pun dh 2thn setengah..masih df..malam2..sy tak paksa utk dia stop..nnt dia akan stop sendiri...bila smp masa..sebab sy pun tak plan utk preggy..dan anak sy pun tak pernah minum susu botol..dan tak pandai pun guna botol susu..bg sy..enjoy the moment..selalu husb yg tanya dia sendiri.."bila awak nak berhenti menetek ni"...😆

anak kami pulak..letak asam jawa,letak garam mcm2 la letak..dia mai dia lap,pastu susu dngan seronok/bahagia..cerdik sngat..la ni dia mai kat kita dok sebut syi ah2(susu)..saya cakap syi ah(susu) umie busuk...baru dia x nak..tapi sat je la

2mngu sebelum wean off tu kena ckp kt dia dh xboleh menyusu. Mcm sy buat mcm tu lpstu dh ckup 2mngu tu sy letak sirap. Tp tak jalan jgk dia still nak. Last2 sy letak bawang putih dia nak bagi je nnti dia tahu rasa xbest dia terus taknak.

Berpesan kat dia selalu. Anak pertama sy ok, dgr ckp. Ada dia sambung balik pastu dia stop balik sendiri. Anak 2nd sy smpai termarah sbb stress. Cuba ckp elok2 n kurangkan sikit2 df.