anak makan

nak tanya, memang kena tunggu ngam2 6 bulan ke ye utk anak makan? dia 21hb ni masuk 6 bulan. kesian sgt menangis2 tgk org makan. time anak 1st takde pulak mcm ni.. jadi dulu mmg tunggu cukup 6 bulan.

7 Các câu trả lời

depends sis. tengok readiness anak tu juga. ada budak dah 6 bulan pun tak ready nak makan lagi. perkembangan tiap budak tak sama. berjalan pun tak semua genap setahun, tumbuh gigi pun tak semua genap 10 bulan, kenapa makan kena genap 6 bulan? better sis study, refer pakar pemakanan etc, nampak anak dah penuhi ciri2 sedia nak makan, maksudnya dah boleh mula makan.

4mo trước

ye, boleh duduk tegak & hold kepala antara sign of readiness to eat. sebab tu doktor dia dah boleh bagi greenlight untuk bagi dia makan. macam milestones yang lain jugak, ada baby awal ada baby lambat. ada je yg dah genap 6 bulan, tapi belum ready nak makan. selalunya baby2 prem lah nampak macam ni, tapi tak semua juga. lain baby lain.

Seeloknya mcmtu. Tp ada certain baby paed dah bg green light awal. Mcm ank sy wktu checkup 5 bulan paed dah srh bg mkn sbb tgk ank sy berat bdn naik cntik & x de apa2 msalah. Sy yg tkut bg awal 😅 tp sy try juga bg sikit2 sehari sekali je and dlm 4-5 sudu bubur blend je dulu sbgai prkenalan pd mknan.

Kalau paed tak suruh mulakan awal, rela2 kan lah hati tu tgk anak nangis. Utk elak kita pulak yg nangis in the future. Kena ingat skrg tak sama dgn mcm dulu dah. Mcm2 penyakit dtg tanpa diundang. Apatah lagi kalau sengaja mengundang

rasanya dia nak tahu je kalau2 ada yang pernah bagi makan sedikit awal macam 2, 3 hari awal. nak tahu apa bezanya jika beri awal sedikit dengan beri makan ngam2 ikut tarikh. maaf kalau silap tetapi saya faham begitu.

baby mmg camtu sis, dia tgk kita makan dia pun nak jugak, kalau cuba suap dia sembur balik je 😅 nurse pesan nk bg makan 6 bulan kebawah risiko tu atas diri sendiri

Kalau awak ada paed bagi greenlight baru proceed. Kalau tak, tunggu dulu. Check checklist tanda2 anak dah ready utk makan

ye tunggu ank cecah 6 bulan. melainkan ada arahan dari dktr yg merawat ank.

4mo trước

Mmm setuju. Anak saya mula makan 5 bulan setengah atas saranan doktor sebab kurang berat badan.