Baby 6 Bulan Taknak Makan

Baby saya dah masuk 6 bulan. Saya try bagi bubur kosong dia menangis2 taknak makan. Saya follow dh resepi2 yg sesuai utk baby 6 bulan ni. Still xnak. Baby saya fully BF. Saya try bagi nestum pun dia xnak. Menangis macam kena dera pulak. Boleh mommies share tips. Apa yg perlu saya buat utk dia nk makan. #firstbaby #firstmom

4 Các câu trả lời

hello momyyy. bagi sy xapa tu.. baby sy pun baru 6 bulan juga, ada masa dia 2 suap je bubur ada masa dia makan byk.. tu normal ye. jgn expect baby terus nak makan.. mereka spnjang 6 bulan hidup xpernah makan ttiba kena makan, mmg kena ambik.masa juga kan..benda baru utk mereka. jgn risau ibu, positive je ya. janji dah 2 3 suap pun dah cukup as long as dia faham.konsep makan tu.. kalau hari2 dah stick to routine memang baby akan makan juga, baby kan suka routine.

2, 3 suap sudu pon ok makan awal2 ni. masih fasa pengenalan makanan. bawah 1 tahun, susu ibu/fm masih makanan utama baby. sis boleh join group fb happy babyfood malaysia utk tips pemakanan & resipi makanan baby. boleh juga buka buku checkup kkia anak, ada panduan pemakanan baby seawal usia 6 bulan & ke atas. p/s: awal2 ni baby makan ni blender makanan sampai halus, campur sedikit susu ibu/fm serta titiskan minyak kelapa sawit or evoo (extra virgin olive oil)

Samalah anak saya pun, tapi bila bagi nasi yang tak blend dan lauk biasa kita makan dia elok je makan banyak 🥹 hmmm tahlah

cuba try bubur tmbh sayur blend

2y trước

ataupon blh blender apple lps tu msk sekali dgn bubur