ATT n Check keputihan

Hi, nak tanya kalau swasta memang takde injection ATT ke? Saya dah 32 weeks n checkup dekat private. Tapi tak pernah kena injection. Tanya member2 yang checkup di KK biasanya 2 kali inject ATT ni. Takpe ke kalau takde? Sekarang ni nak bersalin FPP Putrajaya tempat lain pulak. Start checkup sebulan sekali kat sini, so tempat bukak buku pink dah senyap. Takde follow up dah and remind TCA dah. 2nd, before ni ada keputihan yang berbau dan macam ketulan hijau camtu, detect masa 2nd trimester, tapi ni 3rd trimester dah takde apa dah, tapi still ada flex coklat. Ada potensi GBS jugak ke ye?

2 Các câu trả lời

sy check up swasta. sis tanya la klinik sis ada vaksin tdap tu tak? skrg nama dia tdap. anak sulung sy dulu 5 tahun lepas check up kk. att tu memang 2 kali cucuk. and kehamilan kedua seterusnya 1 kali je. sy dah booking bersalin kat ppum, pun check up sebulan sekali sebab takda masalah apa apa. tp sy insist utk continue check up klinik swasta in between. sebab dah masuk 3rd trimester kk pun bg appointment 2 minggu sekali kan. yg vaksin tdap tu masa sy appt dgn doctor ppum dia kata tak wajib tp dia encourage ibu2 hamil ambil. sy nak ambil kt ppum tapi takde stock so sy ambil kt klinik swasta yg sy check up.

2mo trước

Owh faham2. Thank you ye sis. Saya dah termissed la ni appointment clinic. This month tak pergi langsung lagi. Nanti saya tanya untuk vaksin TDAP tu. Risau la jugakkan kalau buat senyap jee. Harap semua okay jelah.

Kenapa masa tu takde mintak doc swab? Sebab keputihan hijau ni ada 2 je possibility. 1. Air ketuban leaking 2. GBS And flex coklat boleh jadi normal dan tak normal. Boleh jadi jugak flex coklat tu infection. Boleh jadi bacteria terlalu banyak dalam vagina until discharge jadi brownish Infact apa yang doc O&G saya cakap, actually ada certain orang memang GBS carrier daripada awal. Cuma active dengan tidak je. And once you dah diagnosed ada GBS, you will be GBS carrier lifetime.

2mo trước

Sebab saya tak pernah keputihan hijau. Tapi coklat tu pernah. And dia berselang seli. Sekejap putih. Sekejap coklat. And sometimes also ada rasa sharp pain dekat vagina. Bila swab doc kata infection. Sebab kan pregnant, tak boleh dapat ubat makan. So doc bagi pessary. After 3 capsule baru okay.