Bersalin hospital kerajaan

Hi nak tanya.. kalau kita nak bersalin kt hospital kerajaan tapi nak minta kelas 1, boleh ke? Atau ada kriteria yang harus dipenuhi ke? Sy surirumah suami kerja swasta..

4 Các câu trả lời

Boleh minta awak masa nk tolak ke ward tu. X kisah la siapa2 pun awak, nk minta kelas 1 dan kelas 2, boleh sahaja. Tp depends on availability masa tu. Kelas 1 dan kelas 2 sentiasa penuh dan ada org. Kalau nasib baik, dpt lah. Kalau nasib x baik, duduk saja open ward class 3. Tp best sahaja boleh borak2 dgn katil sebelah, lg byk experience boleh dpt. Lg 1, nurse akan tgk conditions awak juga. Kalau high risk after deliver, mmg dorg letak open ward sahaja senang nk monitor dekat dgn kaunter nurse. Melainkan awak ambik FPP hospital tu, mmg dorg dah standby bilik class 1 siap2 untuk awak bila time dekat nk bersalin.

7mo trước

Ye Pn @Safrina. Ward class 3 tu yg open ward tu duduk ramai2.

Tengok jugak kelas 1 tu awak nak berapa katil. Ada yang 1 bilik 1 katil dan 1 bilik 2 katil. Kalau awak amik kelas 1A (1 bilik 1 katil) awak kena siap² kos. Admission 1 hari sahaja RM120. Belum lagi ujian darah awak akan amik dan jenis bersalin. Kalau normal + - RM2500. Kalau bersalin caesar + - RM5000-RM6000. Kalau kelas biasa, maximum awak kena bayar RM500 (tapi selalunya tak lebih RM300 pun) BUT kalau awak request kelas 1 memang tak ada pengurangan dan standby RM800 cash untuk deposit

7mo trước

Ye kalau gov free kalau ikut kelayakan gred. Lainlah kalau awak kelas 2 then nak naik kelas 1A. Just bayar harga wad je. Untuk kelas 1A (1 katil) RM120/hari, 1B (2 katil) RM90/hari. Untuk ujian darah dan lain lain semua percuma

boleh minta kalau ada kosong. standby depo. kalau xde kosong, masuk wad kelas 3. bagi sy, mana2 pun boleh asalkan ada katil kosong. pengalaman sy dulu,masuk wad kelas 3.. lepas bersalin normal.. dpt tidur kejap je (tidur2 ayam hehe) sbb da ada baby.. x sampai 24jam da boleh discharge. x nak duk lama2 kat hospital 🤭

tengok atas kekosongan dkt hospital yg awak nak p tu. mungkin awak boleh cuba call tanya dulu

7mo trước

semoga dipermudahkan urusan awak. kalau husband awak ada GL. boleh guna utk masok ward class 1@2. mcm sy haritu nak guna. tp tak sempat. sbb nk terberanak dh😅😅. masok ramai2. hee