berat banyak naik

Nak tanya, kalau berat banyak sgt naik, bahaya tak untuk kandungan. Contohnya 1 minggu dah 2-3 kg naikk. Trimester ketiga.

15 Các câu trả lời

Dia takut sangkut kencing manis je. Kalau tak, takpe. Ni berdasarkan pengalaman saya sendiri. Saya masa on 3rd trimester, ada satu bulan tu je yg berat saya naik mendadak. Almost 10 kg in a month! 😱😱. Sebab masa tu saya ambil cuti kerja dan gi melancong seminggu plus melantak durian tak ingat berapa ulas. 20 ulas ada. Tapi bukan makan sekali hadap. Makan sikit2, dalam masa seminggu tu lah. Bila dah mcm tu, terus kena repeat test air gula kat kk. Alhamdulillah, normal Takde gdm. Baby pun normal je.

4y trước

Aamiin 🤲🏻🤗💕

Saya paling risau berat naik. Saya 2 kali dalam sebulan kena check dengan nurse. Masuk second trimester, kemain dasyat tiap kali timbang berat naik. Saya dh stress. First, saya xpernah berat naik smpai mcm tu. Rasa insecure bagai 😂 dh la rasa sakit kaki bila jalan skang ya Allah. Yg kedua, saya risau baby besor 😭 allahu, mintak simpang betul. Semoga baby xbesor sangat huwaaa

4y trước

Kan? Risau pun ad gakk

Untuk kandungan tak bahaya if takda kencing manis. Hormon pregnant macam tu la. Sy hari tu pun berat naik sampai 4kg dlm 3 bulan berturut2. Doktor and nurse risau takut ada kencing manis or darah tinggi. Alhamdulillah sy dan baby pun okay je. Biasalah tu, mengandung.😄 Semoga dipermudahkan urusan sepanjang tempoh mengandung dan bersalin nanti ya.

4y trước

In shaa Allah ...mudah mudahan semuanye baek2 je..😊

sy pun dh 8bulan...berat naik lebih 2kilo sebulan..kne bebel jgk..die ckp awk pling tingi blh naik 1.5kg je...2kg tkot ad kncing mnis....tp dh cek smua alhmdulillah tkde kncing mnis n drah tingi...tp tu r..bimbg gak..pdhal kdg2 makan tu dh dkurangkan..nasi sikit je sy amek sbb die tk bg mkn byk...

4y trước

Ye...

Sy pn 3rd trimester juga..mula2 nurse suruh naik kan sikit berat badan..sbb tiap kali checkup berat naik 200-300g je..sekali masuk 32w,dlm masa 2mggu berat naik 2kg..terus suruh kita jaga makan pulak😅😅kalau naik lg kena refer doktor..adoi..serba salah dibuatnya..hahhahaa..

4y trước

😂🤭

Sye Pon alhamdulillah tak kna bising dgan nurse..skarang dh 34 mggu..2 mggu sblom timbang berat 59.9 je..lpas 2 mggu dtang check up lgii berat dh naikk ke 62.2kg..nurse Takk ckap ape Pon tpii sye yg pening tgokk beratt tuu🤭

4y trước

Hehehee..btoll tuu🤭

Agak bahaya jika scan baby besar. Risau baby ada GDM. Berat yang paling cantik hujung trimester ni adalah naik 1kg dalam dua minggu. Seminggu 500gm. Ikut badan awak juga, besar atau kecil. Apapun semoga dipermudahkan

Sy dulu Klau cek KK selalu sblan naik 1 kg je..tp bln lepas dsbbkn raya trover mkn kot naik sampai 2kg lebih...tp nasip misi x marah..mungkin raya jdy dorg Pham la kot..hehee...skrg sy baru 22w

Doc xsyor sgt klu berat naik mcm tu...biasenye utk kndungan besar tu dlm 1kg utk 2 minggu klu xsilap ke utk seminggu mcm tu...boleh rujuk pd buku pink blik...situ ade tlis smua

4y trước

Sy sebulan(4minggu)..naik 1.8kg..dktr sruh mnum trs air gula..byk sgt ke naik eh

saya pon testimer ke3 naik 500g je dlm mse sebuln hm smpai nurse bising knpe sikit naiknye 😥