Cucuk tambah darah

Nak tanya ibu2, hb saya 8.6 baru ni, dan saya dah 36 minggu. doc ada tanya nak tak ambik cucuk tambah darah. Kk akan bagi MC sebab ambil masa dalam 4 jam camtu. Ada ibu2 yg ada pengalaman tak? Sakit ke cucuk tambah darah tu. Nurse kata sakit. Pastu kalau kita tak ambik tapi usaha cara lain dulu boleh ke?

7 Các câu trả lời

Masa 28 week haritu doktor kat kk bg 8 vials selama 8 hari berturut inject imferon. Sakit sgt part yg bila nurse tolak syringe n ubat masuk bdn. Nurse bgtau kesan lebam n sakit tu akn sentiasa ada. Boleh jadi smpai anak dah boleh berjalan. Redha je. Dah mkn iberet dr awal pregnant pun hb x naik. Alhamdulillah dah naik 9 dari 7. Saya twin pregnancy mmg kena byk supply atau topup iron utk pass kat baby twin.

ambik je awak. sbb dh hujung2 patutnya hb kena atas 11. bahaya pada ibu. sy ada pengalaman kena cosmofer. tak sakit pun mcm drip NS je. tpi ikot atas badan kita. ada org jadi allergic. kalau rasa gatal2 naik merah2 kena bgtau nurse laa.. dia akan tukar lain pulak. sblm tu dia akan test dgn botol kecil dlu nk tgk reaction badan kita..

sy hb low jgk.34w hb 9.4. kena drip venofer 6kali. tak sakit pun ...klau sakit, blh maklum pd nurse.. pastikan mkn dl sbb lma jgk nk drip tu.. hb low sgt bhya pd kandungan n ibu..jd lbh baik ambik drip tu.. slh satu pengorbanan utk baby n kita sdiri :)

saya drip darah satu bag masa 33w haritu sbb hb 6.9 je , lepas drip naik 8.3 . Ambik je awak , dapat bagi awak tenaga sikit sbb masa saya hb low tu pun badan lesu sangat2 . skrg dah 38w pun still lesu hb tak naik2 . tak sakit pun awak , kejap je 4 jam tu

36 minggu dah tu awak. Anytime boleh bersalin. Better cucuk je, insyaAllah sakit tu sakit yg awak boleh tahan. Kalau saya, saya ingat satu je. Contraction lagi sakit 😅

Dh nk bersalin dh pn. Amik je la utk kebaikkan. Sy pn makan mcam2 maintain 11 je. Xnaik jugak. Sy selalu nmpak mak2 masuk darah tu tp ok je semua takde jerit2 pn 😆

11mo trước

Sy bkn nk perli tt pn. Sy jawab mcm tu sbb nurse ckp sakit. Pttnya tak payah bgtau sakit . Bgtau sakit kat patient utk apa? Bg patient takut? Awk salah faham tone sy.

klau awak tkut try mkn buah jambu btu, delima atau pati delima, kerang , brokoli mkn lahh bnda yg tmbh darah smntra ni. bnykkn makanan mcm tu. xlama dh nk bersalin

11mo trước

Saya pernah try makan semua tu tapi tak naik jugak. Naik turun tang tu je.