Jaundice / kuning

Nak tanya, betulke kalau ibu hamil minum air soya boleh menyebabkan anak kuning nti bila lahir? #ingintahu #firstmom

6 Các câu trả lời

Kalau sesiapa yang ada cyst elakkan air soya nanti cyst jadi active. Sblm gugur pun saya banyak minum air soya kononnya dapat cerahkan kulit baby lpas bersalin🤣pastu lepas gugur baru tahu ada cyst. Dah pregnant kali ke 2 terus stop minum soya. Alhamdulillah anak keluar elok jer kulit cerah sebab mak pak dia kulit cerah🤣🤣 makcik mana la yg ajar aku minum soya tuu. Harey tul😂 tapi baby saya jaudice sampai sebulan even tak minum air soya pun masa pregnantkan dia dulu

1t trước

Ohh i c. Sy pun ada cyst awal2. Sy minum air soya juga. Alhamdulillah anak selamat melahirkn dan normal xde apa2 penyakit

Tak betul. Jaundice ni disebabkan fungsi hati baby untuk process bilirubin. Tiada kaitan dengan pemakanan. Dah bersalin nanti susukan baby setiap 1-2 jam untuk bantu baby singkirkan bilirubin.

1t trước

Sama-sama. Boleh persiapkan mental dan fizikal awak dan suami dari sekarang. Misal kata anak ada jaundice, awak dan suami kena support each other dan saling membantu. Nak jayakan penyusuan setiap 1-2 jam, dua dua kena commit. Kena strictly ikut jadual. Tak boleh skip atau terlepas jadual penyusuan. Risiko untuk bilirubin level anak semakin tinggi. Good luck and enjoy your pregnancy journey 🌹

sy hari2 minum air susu kambing anak prolonged jaundice awak.. org kata nak elak kena minum kan.. haa kita yg mmg duk minum tuu siap prolonged lg

1t trước

Betul2

x... sye mnum skali 2 je spanjang hamil.. anak sye prolonged jaundice jgak..

Tak betul

xbetul