pantang larang

hi nak tanya . betul ke pantang larang org dulu2 kata x boleh beli barang baby sebelum kita 5 bulan pregnant?

12 Các câu trả lời

Xde la sis.. Depends dgn org juga tu. Mcm saya everymonth sya bli sikit2 especially klu time ada sale. Syg klu brg rgh sale u tgk pkai mata jer.. Klu nak bli skali gus total boleh smpai beribu tu nak2 lg brg baby skrg mahal. Mana yg blh bli dulu just bli dulu, mana yg blh bli on9 n murah beli jer dulu.

Better beli sikit2 . Lama2 barang baby bnyk . Klu beli sekali lepuk nampak betul duit mengalir bagai air terjun . Anak 1st dlu sy beli mase kdungan 4bulan lps scan dpt tahu jantina die 😘 . Anak kedua pakai barang abg die sbb jantina sama ☺ . Doakan yg ketiga ni sy dapat bby girl , teringin nak bby girl plak

Mak sy pun xbagi..tapi sy senyap2 beli..shopping dekat shopee, tau2 sampai dekat opis ber parcel2..murah pun murah, berbaloi2 sis, beli botol susu tommee tippee dekat aeon rm50++ dekat shopee baru rm30++..benda boleh dapat murah buat ape nak beli mahal2..🤣

Sy tak percaya sbb bg sy semua benda terjadi atas ketentuan Allah SWT.. Tp sy sendiri start shopping barang baby bila dah masuk 3rd trimester sbb ada pengalaman gugur n ectopic so sy just tak nak excited awal2.. Tu je..

kan ? mcm nk plan sbulan beli 2,3 brg, sbb mmikirkn bila dh sarat plus bkerja tggu masa nk brsalin msti dh xada masa dan dh xlarat,.. klau bleh nk rilex tggu brsalin saja, brg dh settle gtu kan..

Orang dulu dulu tak bagi beli barang baby awal sebab taknak ibu meroyan kalau baby tak panjang umur. Ni apa yang mak saya cakap. Sebab tu orang dulu2 jaga pantang ni.

Xde lah. Ikut suka kita la nk beli bila pon.. Org dlu2 ckap mcm tu sbb tkot kita gugur n bila dah beli brg2 jdi membazir je.. Tpi smua tu ketentuan tuhan.. Beli je skit2.. Okay..

Bkn pntg pon..Tpi sllunya xade bli awal2 sb org kata tkt xmnjdi k..Means kguguran dlu tpi dh bli brg2 bby...Tkt nty kte sdeh k..Tu sbrnya..

Bukannya pantang larang tu. Tapi takut kalau beli awal kandungan tak menjadi. Lagipun skrg banyak kes keguguran.

5y trước

ya betul . mcm sy tahun lepas .. tak sempat beli apa² kndungan 30mggu . ttbe baby meninggal dlm perut ,

Urm,tak berapa sure,tapi sy start beli barang baby bila da masuk 3 bulan pregnant 😊

5y trước

Barut baby,bju newborn 3 pcs only, selebihnye, thermo,sabun baby