Duration memakai barut bayi

Hi, nak tanya berapa lama newborn kena pakai barut eh?

28 Các câu trả lời

Anak sy pakai sampai 3m. Pastu xpakai kan dah. Depend on mak2 laa nak pakai kan brapa lama.. Ada je xpakai kan langsung. Kalau pape jd pun anak dia, sendiri tanggung. Ada yg pakai kan sampai 6m - 9m.. Sebab dia kata barut bagus untuk anak. Benda xwajib. Atas pemahaman masing. Kalau ada org tua tu, dia akan bebel2 laa suh pakai Barut. Zaman skang ramai yg x amik kesah pun. So sis boleh je laa Google2 cari kebaikkan barut Utk baby. Pastu decide sendiri nak pakai brapa lama.

barut bukanlah keperluan. ia hanyalah aksesori semata mata. pakai boleh, tak pakai pon boleh. anak saya pakai barut 2x sahaja tu pun saja nak try sebab beli barut comel. huhu. bayi baru lahir memang kerap kembung/kolik. itu perkara biasa dan ia akan berlaku juga sama ada barut dipakai atau tidak. badan kita takde lubang untuk angin masuk sampai kembung. kalau bayi kolik teruk, boleh buat senaman untuk bantu bayi keluarkan gas. harap dapat membantu.

Anak sy dari lahir pernah pakai barut 2x je. Tu pun leceh sebab bila dia berak banyak, sampai terkena kat barut tu. Pastu bila pakai barut time siang, dia panas, bila bukak barut tu, berpeluh dia, kesian anak. Terus sy tak pakaikan barut, alhamdulillah takde kembung perut sebab selalu sapu minyak telon setiap kali tukar pampers.

saya pakai seminggu je gaknye. sy pakaikn pn kat belah luar baju. smpai kat KK nurse tanya nape saya pakaikan cmtu. saya kata saje je.. dia membebel pulak kata xboleh nanti baby tak selesa sakit bla bla.. pelik padahal bkn ketat pn sy pakaikan 😌 bila seminggu tali pusat da tanggal sy xpakaikan dah. sy tengok pun rimas 😂

saya anak nk masuk 1bulan 21hari ... still pakai lgi.. lgi pun anak sy ok xda meragam kalau pakai... tapi time dia mengamuk sy xpkai la.. sy pkai sbb nmpk perut baby to pelik 😂dpt ank second ni xthu npe be have sngt2.. atas ank masing2 sis barut perut to.. kalau ank dh rimas xpkai pun xpa

Anak first dulu pakai seminggu je ebab panas dan baby ada eczema, so tak boleh panas2 berpeluh. Baby kedua ni memang tak pakai kan langsung barut. Alhamdulillah okay je baby. Kalau kembung ke, just buat urutan ILU, sapu minyak telon & senaman kaki je pada baby.

Guna sehingga baby pandai meniarap...barut bukan untuk elak kembung perut je..barut juga boleh elakkan jangkitan kuman secara terus dkt pusat baby...walaupun tali pusat dah jatuh..bahaya tau kalau pusat baby terjangkiti

saya pakaikan dia barut hingga usia 2 bulan je... tu pun bukan barut tali atau sticker... ni barut macam tube khas utk baby...saya beli kat shopee.. mcm ni ha... gambar contoh dia.. just utk tutup dada dia xnak sejuk... 🤣

Pakai sampai barut tak muat. Agak agak dah tak boleh nak ikat tu, takyah dahlah pakai. Tapi masa anak 2nd saya pakaikan sampai habis pantang je. Sebab anak eczema, doc kata tak perlu pakai barut.

sy pakaikan sampai ank 4bulan...alhamdulillah baby ok jer..depends on ibu nk pkaikan pun boleh xpkaikan pun xpe..xde masalah..sebb benda ni terpulang pada kite...jnji baby ok