Baby belum meniarap

Hi nak tanya ada tak situasi mcm sy, baby 5 bulan masih belum meniarap? Lagi 2 minggu masuk 6 bulan

10 Các câu trả lời

Kalau macam i dari baby newborn biasakan tummy time. Masuk je 3m baby meniarap sendiri. But after that baby malas pulak nak tolak badan dia meniarap. Then i lah yg selalu tlg tolak sikit2 badan dia then nanti dia push badan untuk meniarap. Kerap bermain and buat activity dengan baby. Support2 baby untuk meniarap. Boleh tngok youtube baby growth by month. Tngok cara diorng support baby tu nak buat ke tak. Now baby i lagi berapa hari masuk 4bulan tapi sakan melompat2 nak2 masukkan kat jumperoo. Apa yg i perasan i mmg banyak buat activity dngn baby sampai lah dia ngntuk then nanti bangun keep repeat the same thing. Tapi sis jangan risau ye sbb setiap baby perkembangan dia x sama. Insyallah nnti pandai lah baby suprise kan mummy dia

anak saya tummy time dari baru lahir.. masa 6bulan baru pandai pusing posisi meniarap tp tak bergerak lagi, 7 bulan baru bergerak, panjat situ sini terus.. 8bulan start posisi merangkak tp nak bergerak masih turun meniarap. 9bulan berjalan pegang meja kerusi tolak itu ini.. 10bulan start merangkak bila bergerak.. 14bulan berjalan.. layan aje kemahiran anak.. kita tetap terus tolong buat aktiviti utk dia capai milestones ikut umur, tp hasilnya bukan kuasa kita

jgn risau mommies. cuba usaha bersama tolak dia meniarap. pusing kan meniarap kiri knn. blh bljr dkt tiktok atau youtube. buat sekerap mungkin. nnti anak akn ingt dan dia buat. sy time msuk 5 buln tu, sy cuba buat sbb ank tk blh meniarap lgi dan leher pun lembik . sllu buat ngiring kiri dan kanan. dan skrg nk msyk 6 bulan, dah blh meniarap walaupun belah knn ja dan leher pun tk lembik sgt dah. keep practicing atas tikar getah baby tu atau toto.

Kerapkan bermain dengan baby. Assist dia untuk menyiarap. Contohnya amik mainan yang berbunyi & tarik perhatian dia. Biarkan dia cuba capai mainan tu sampai meniarap. Ibu pun boleh bantu baby half way untuk meniarap. Banyak lagi cara untuk bantu baby meniarap. Patutnya usia approaching 6mons dah boleh pull to sit. Walaupun baby belum kuat untuk duduk.

Saya n suami dari lahir suka bagi baby tummy time, anak saya kira 3 bulan dah pndai meniarap sndiri tanpa bantuan. Kalau skrg sbb dia nk msuk 6 bulan, kena banyak tolong dia, kalau boleh anak letakkan dia bawah, bentang toto bagi besar, lgi pun mgkin sy n hsbnd x ajar dia buai sma, dia suka mngiring, dri mngring tu la, dia lama2 boleh bt sndiri

xpe mummy...tapi kene rangsang banyakkan aktiviti mengiring...mainan bunyi letak tepi , atau sendal bantal dulu belakang badan die...banyak Kan mengiring je...and tummy time...mummy meniarapkan je die support dengan bantal kat dada @ meniarapkan atas badan mummy ke paha ke...selalu aktiviti macam Tu...harap membantu

rajin2 buat tummy time, ank sy dri umur berapa hari dh buat tummy time ... umur 2bulan lebih dh bleh meniarap sdri, 7bulan dh merangkak, skrg 9bulan lebih cuba nk lepaskn tgan dh... nmpk kerusi kecik dh start nk panjat² 😂

pendapat sy, sis try follow apa yg sheikh muszaphar lakukan utk ank2 dia.. sedikit sebanyak dpt membantu.. takpe.. tak terlambat lg.. setiap ank lain penerimaan dia..

banyak kan tummy time dgn baby. assist baby utk meniarap. boleh search dkt utube, tiktok. banyak

ade pernah ajar tummytime tak?