Ubat

Nak tanya ada tak sesiapa yg makan obimin akan rasa memusing2 je kepala tu? Ataupun permulaan makan je rasa mcm tu lama2 ok? Sbb sebelum ni makan yg 3 jenis tu folid acid, tambah darah dgn b complex dari kk tapi ok je takda rasa apa2. Skrg checkup kat kk lain so kk tu mmg bagi obimin je.

12 Các câu trả lời

Nurse bgtau Obimin tu include all (folic acid,iron,bcomplex) Sbelum ni sy try set hamil shaklee takda masalah (kandungan 1-5bulan). Then bila nurse bagi Obimin, sy stop sekejap utk consume set shaklee sebab nanti overdose. Now baru try sebulan Obimin masa kandungan dh 5bulan. Memula je rasa pening dh lama consume rasa lali dah. Selalu consume Obimin 2 jam selepas lunch. Kalau rasa mcm tak selesa badan sy akan minum oren kosong n Obimin sekaligus.

Before this sy mkn zincofer Dr kk. Tpi mmg xbole mkn lgsg. Xsmpai 5min..mntah n pening yg trok. So doc tkar kpda new obimin. Alhamdulillah mkn tu xde apa2 mksdnya sy bole consume ubt tu. Sllu mkn sblah malam. So far so good

Saya try obimin pon x boleh go sebab gastric tetiba makin teruk (side effect dia). Doctor suggest beli maltofer dkt pharmacy, saya makan maltofer je skrng, elok je. Lagipun maltofer perisa coklat & makan lepas consume food

Klu xok, boleh mntk tkr ubat. Atau beli sdri kt farmasi. Ada yg mkn mlm ubat tu utk elak loya n pening. Tp klu hb sis rendah, better mkn ikt recommended wktu which is pagi sblm bfast. Boleh try mkn dgn jus oren.

Sya try makan zincofer..ya Allah pening xtaw nak habaq lagumana..kadang jadi beban nk makan yala asyik makan ubat ja loya,pening nk muntah..then I dh xtahan I tukar obimin smpai skrg I makan Tu dh hilang rasa

Sy mkn zincofer, first mkn memang muntah tp dorg ckp kalo xnak rase loya Dan muntah mkn seblm tdo Pastu lps mkn ubat tu minum air buah, sy minum air jus Oren je beli kat kedai dlm kotak tu

Saya mkn obimin pening kepala muntah teruk then bagitahu pada nurse KK. Diorang tukar Zincofer. So far Alhamdulillah. Cuma saya pregnant kali ni sembelit teruk.

Mkn waktu mlm sebelum tido confirm tak da masalah. Klau baca bab obimin memang tu salah satu effect akan rasa bila mkn.

Sya mkn pening n mnth.ckp kt jm,diorg srh mkn dgn jus.sya mkn dgn sunquick.so far ok.dh xmnth n hb pn dh ok

Sy mkn obimin seblh mlm sis.. Sy prnh cuba mkn sblh pgi tpi pening kpla..