elak baby lahir dari kena kuning

Nak tahu tak? Nak tahu tak, Sengkuang Cina ni bagus untuk elak jaundis pada bayi baru lahir. Dalam bahasa inggerisnya 'Water ChestNut'. Ehhhh. JANGAN bagi baby makan/minum. Tapi kita yang makan tau. Baby bawah 6 bulan tidak boleh diberi makan/minum selain susu. Nak cegah tak? Ahaa. Makan bila kandungan dah start 6-7 bulan keatas. Makan lah seminggu beberapa biji. Amalkan sampai bersalin. Tak silap, ada wanita berbangsa cina yang bagi tips ni untuk elak baby ada jaundis selepas kelahiran. Nak dapat kat mana ni? Kat Tesco berlambak weh. Selalu dalam karung macam gambar kat bawah tu. Rasa dia sedap sangat. Manis-manis epal. Memang sedap kalau nak buat kunyah-kunyah mase pregnant ni. Lagi letak dalam peti sejuk. Pehhh Air tin pon ada tau. Tapi AWAS! Tinggi gula tu. Nanti GDM pulak.

elak baby lahir dari kena kuning
21 Các câu trả lời

Sedap sengkuang cina ni..nyum3.. 😋best2 kalau mkn.. oo mknenye bkn anggur hitam je ea blh ilangkn kuning bby?? Ada option lain juge Dlu sy mkn anggur hitam..jenuh husben mncari..sush gak nk cri..xsemua psr raya ada.. klu tw dlu..try ni juge.. tp alhamdulillah that time nsb dpt anggur hitam n cpt bby turun kuning..thnx sis for sharing..😘mane tw sok next bby klu kuning trjd lg leh try ni... ❤

4y trước

Oo klau pmatang jgn la.. Sy bg pun titik2 jer x bg byk jnji ad air tu msuk dlm perut die..

Kalau sy anak smpat kuning dlm 5 hari..kalau kire sy mmg jga makan mse mengandung ,wlaupun x dek alahan..sy mandikan anak dgn air rebusan daun kucai,mmg trun gile2 dr 7-4 setiap hari sy mandikan dia dgn air rebusan daun kucai tu

Sy baru thu, OK boleh amalkan 🤗 tq bg tips sbb sy darah O.. Dulu masa anak first pun kena kuning masok wad 1hari je duduk bawah Lampu, sedih ssngt tgk anak... Alhamdulillah lepas tu ok dah..

sy ad beli mse kndungn 8 bulan, untuk elok kuning .. tapi tk mkn2 smpai la bersalin, duk je terperuk dlm peti, lpas abis pntng blik uma cari dlm peti, suami da lempau..😅

Blh cuba ni,,msa ank ke3 Sy kne kuning smpi 1 mggu lbh Kt wad kesian tgk ank Kne ddk bwh lampu biru to..kne cck ambik drh lagi..

sy x pernah nampak ni dkt pasaraya sinilah. for those org sabah boleh lah bgtau mana kamurang pg beli ni buah ah sbb darah sy jenis O 😅

4y trước

😂😂😂😂

Anak pertama saya pun masuk wad 4mlm.rasa sedih tengok dia bawah lampu.sampai melilir air mata.tq dh bagi tahu tip ni.

Sy dah try makan sengkuang cina ni tapi kuning anak sy tak turun langsung dan makin naik. Mungkin tak serasi dgn anak sy.

Mertua saya cakap anggur hitam pun boleh mengurangkan kuning pada bayi. Saya kerap makan anggur hitam tu 😊

Kata dari sahabat safron pun membantu jg...saya pun tgh amal..nak try jg la sengkuang cina ni..