confuse

Nak mintak pendapat . Tapi taktahu dengan sape ? apa patut saya buat ? Saya dah preggy 32weeks . Anak tksah taraf .. pernah terlanjur dengan bf ? dia cakap nak tanggungjawab n hubungan dengan dia takpernah berjauhan . Saya tkbuat buku pink lagi . Preparation pasal baby ni pom takde lagi dr segi pakaian n everything . Family takde yang tau . Saya decide saya nak bagi orang jaga baby ni sebab saya rasa takmampu . Cuma nak tanya kalau bersalin kerajaan n mintak wakil (kawan) jadi penjamin nanti discharge takpe ke ? Jkm kacau tak ? Macam² fikir mana yang patut saya buat . ?

18 Các câu trả lời

Memang bukan mudah dan amatlah berat untuk berterus terang sebab fikirkan risiko apa yang akan diterima. Tapi keputusan yang awak ambil sekarang akan menentukan masa depan anak awak nanti. Sekarang perut pun dah besar, sikit masa lagi dah nak melahirkan anak yang sempurna cukup sifat. Awak bayangkan betapa tak sabarnya anak awak nak jumpa maknya, dia dah berjanji dengan Allah sebelum lahir ke dunia, nak dengar suara maknya yang selama ni dia dengar dari dalam perut je. Cuba bayangkan semua tu. Mesti awak tak sampai hati nak bagi dia dengan orang lain. Nasihat saya, seberat apapun masalah itu, selagi kita belum hadapi, kita tak tahu apa akan berlaku. Selalunya orang tua kita akan lembut hati bila nampak cucu sendiri. Marah memang marah, tapi marah takkan lama. Darah daging tu la pengikat segalanya. Fikirkan baik2 ya.

alhamdulillah. bf nak bertanggungjawab..sis kena buat buku pink.buku pink sangat2 penting untuk besalin nanti sis..saya cuma nak bagi pandangan..sis boleh mintak org yang rapat dengan sis.contoh mak sedara yang boleh dipercayai bagi tahu..macam kes saya dulu mak sedara saya gtw fmly sya..dia dan famly yang uruskan semua..alhamdulillah dipermudahkan semua urusan saya..hal jkm..rasanya .kalau hospital dia akan report tak salah saya.sebab time saya dulu memang jkm datang hospital.soal saya.sama ada nak jaga anak tu or nak bagi org.jika nak bagi org nanti depa akan ambil dan uruskan.hal macam ni sangat2 memerlukan famly dan org yang boleh dipercayai.jika sesuatu belaku dekat sis masa besalin lagi sekurang kurangnya.famly sis tahu.dan boleh uruskan..saya doakan semoga urusan sis dipermudahkan..insyaallah .famly akan terima baik buruk kita.

Alhamdulillah klau bf nk betanggungjawab.Nasihat saya,terus teranglah pada family walau apa pun terjadi.Buka buku pink di mana2 klinik mereka akan minta sijil nikah,tapi kalau bab anak luar nikah mereka tetap akan bukakan untuk kita cuma di bahagian suami akan dikosongkan smpai kita bernikah.Setiap kali checkup wajib pi kalau tidak nurse akan datang dirumah cari kita. Bab anak,saya nasihatkan jngnlah beri kepada org,percayalah semakin anak membesar dalam perut,degup jantung,apatah lagi bila nampak muka anak dan tangisan anak sis tkkn rela bagi anak pada org lain.Melahirkan anak cukup sakit sis,taklama lagi sis akan alami benda tu,jngn serahkan anak pada sesiapa.Kelak sis akan merana rindukan anak.

Kena buka buku pink.. Tapi pi lewat ni xtak pasti pulak tp mcty kena bising dan di tnya mcm2 knpa lwat dan sbgnya.. Sbb jika buka dri awal misi akn pntau dan bg ubt tok anak kita.. Sbb kalau pi bsalin kerajaan mmg depa nk buku pink nk tgk.. Sbb rekod sgla mklumat dlm tu.. Adik,, dh xlma dh tu nk bersalin dh msok 8bulan dah mcm2 bole tjd.. Jika, Rzki bersalin awal tu xdk rekod tuh sush nnti Lbh baik adik pi klnik desa yg berdektan tok buka buku pink n tnya pndpt.. Brg baby jika bole beli yg wjib ja dlo lps tu nk bg dkt org lain cerita.. Yg pntg baby tu sht adik pun siht

pertama2..sis kna buat buku dulu tuk thu kesihatan sis dan ank dlm kndungan lps tu berterus terang dgn family..mmg mereka akn mara dgn sis tpi semara2 mreka..mereka ttp klurga sis. sda terus trg try bincg dgn bf tuk jmpakn kedua belah pihak ..cuba khwin cara undang2 dulu..kenduri kendara tu blkg kira..ptg upacara khwin..spya senang buat ic ank nnt sbb surat nikah antra dokumen yg perlu tuk buat ic ank2 sda setel ni scra automatik bnda2 yg berkaitan dgn sis,baby n bf akn beransur2 setel..

sbaiknya sis buka buku pink dlu..alhamdullilah bf nk tjwb,sbaiknya sis ckp kt parents, supya ayh sis blh kahwin sis dgn bf..kl bsalin di krjaan sis kna de buku pink nk kuar parents kna jd pjamin.. kwn xblh jd pnjamin sis..hnya parents je sbb sis dbwah parents lgi.. kl kdungan bwah 4bln kmungkinan ank sis blh ltak bin or binti.. kl 4bln ke ats ank sis xde nma ayh nya wlpn sis dh kahwin.. cpt2 kahwin sis, smgo cpt settle

hantar pada baby hatch berdekatan kalau betul tak mampu jaga😊 for now mummy kena pergi bukak pink dulu di kk, tak apalah kena bebel je nanti tahan telinga lah, tak lama lagi tu nak bersalin. And rasanya lepas bersalin waris family je kot bole ambik, kalau tak nnti baby kena tahan dulu. Taksure juga bab tu, mummy jgn stress ya. Pergi klinik dulu apa apa pun, semoga diprmudahkan

Buat buku ya sis, pergi check up ya, jaga anak elok2 , kalau tak nak, bagi kat sesiapa yang nak, jangan main campak2 .. kesian kat baby.. sis pun kena jaga diri elok2, semoga dipermudahkan semuanya ... kalau nurse marah2, buat buat x dengar saja ...

Buat buku pink dulu...bawa kakak atau abang. Lepastu bersalin di hospital kerajaan. Anak biar selamat lahir dan sihat dulu, baru buat keputusan samada jaga sendiri atau tak. Solat taubat dan istikarah. Semoga Allah beri petunjuk

Sis duduk mana? Baby dah scan ke boy atau girl? Seeloknya kena buat juga buku pink kalau nak bersalin dekat kerajaan sbb nnt senang doc dan nurse review pregnancy journey sis.