Ada tips tak nak naikkan HB ? HB makin rendah 11 pulak

Naikkan HB

3 Các câu trả lời

Sis search google/tiktok/fb contoh2 makanan yang tinggi kandungan iron/zat besi dan vitamin c. Contohnya, kerang,hati lembu/ayam, sayur. Kalau vitamin c macam buah jambu dan buah oren. Awak google la. Atau cari je kat tiktok. Berpuluh2 sebenarnya makanan yang tinggi zat besi. Better ambil real food untuk bantu naikkan hb. Tapi ubat iron yg klinik bagi jgan lupa makan. ☺️ Kenapa kena ambil makanan yg tinggi iron dan vitamin c? Sebabnya vit c boleh bantu penyerapan iron dgn lebih effective. Sebab tu kalau awak perasan dalam supplement zat besi macam iberet semua tu ada kandungan vit c sekali. Harap membantu.

1mo trước

boleh x klau beli vit c kt farmasi then mkan skali ubt kk atau ubt iron tu ?sy klau mnum air sunquick skali ubt msti pedih perut

perlu amalkan sayuran hijau & ambil buah2 setiap hari. supplement mcm iberet/maltofer kena ambil ikut kesesuaian tubuh ibu sendiri. recommended ambil vit.C utk bantu penyerapan zat besi&mineral ke tahap maximum. vit.C tgk jenis. ada yg dr extract jagung, ada yg dr extract buah2 citrus. yg ada gastrik, sila ambil yg dr extract jagung. mcm sy mkn iberet HB cantik, tukar ke maltofer walau ikut cara mkn yg betul,HB tetap turun(12.6 turun jd 10.4) tak digalakkan mkn pati delima gulsan jika ibu ada masalah gastrik /pedih ulu hati sbb sy ada gastrik teruk, dia mcm trigger sgt2 sakit tu masa 1st pregnancy dlu.

Minum pati delima gulsan.

1mo trước

sy hb drop dr 12 ke 10 , doktor tukarkn ubat iberet 2 biji utk sebulan , alhamdulillah hb naik semula jd 12 dlm masa 2 minggu . sy mkn ubat dgn air pati delima gulsan sebelum tido. kalo minum susu kena selang beberapa jam sebelum mkn ubat .