SUSU BADAN

Hello mumy2 sekalian..mahu tanya brapa bulan susu badan ada sudah?asal baby lahir terus ada susu badan ka tau sebelum baby lahir tau cmna?

7 Các câu trả lời

Hi sis. Actually start dr kita week 12 susu bdan dh mula proses & ada. Tp sepanjang kehamilan jgn sesekali picit atau pump. Sebab ia boleh trigger contraction & risau bersalin awal. Biarkan sahaja. Nanti hari pertama bersalin, terus breastfeed baby kita. Mmg takkan keluar bnyk mcm air. Selalunya hari kelahiran 1-3 akan keluar susu pekat & sgt sikit. Tp cukup utk baby sbb perut baby baru lahir hanya sebesar anggur sahaja. Jd jgn pump awal awal kelahiran sbb nnti susu pekat yg sikit tu melekat pd muncung pump & susah nk ambik bg bayi. Kerapkan bg baby menyusu. Nnti lama lama susu akan meriah mengikut kehendak baby.

Pengalaman saya, hari ke-4 baru ada susu badan. Breast mula bengkak dgn susu. Baby day-1 mlmnya dh masuk NHDU sbb kuning then hari ke-4 baru discaj. Sis kena kerap bagi bayi breastfeed ikut permintaan bayi. Tapi bayi newborn ada kuning kurang minum & nak tidur je jd pastikan dia minum susu bdn setiap at least 1 jam. Kalau susu bdn x cukup top-up susu formula setiap 2 jam. Nak tahu breast kita ada susu tak. Bila bayi hisap puting akan dgr bunyi dia telan "glup glup" @ boleh cuba sendiri picit @ pump.

2y trước

okey tq😉😉😊😊

Hi. Ada yang sharing dah start ada lelehan susu semasa awal atau hujung kehamilan. Tapi betul² waktu susu keluar semasa bersalin depends pada orang. Cuba berurut, buat marmet atau stimulate dengan breast pump. Minta suami urut belakang badan area belikat pun membantu. Nanti susu akan keluar terus boleh bagi direct bf pada anak.

tak silap 14minggu mcm tuh kot kita da ada susu, kalau kata tiba meleleh keluar time pregnant jgn picit, just cuci dgn kapas basah je buang daki dia.

2y trước

lewat sikit kot awak, tapi ada je stgah yg takda lagi. so jgn fikir bkn2x okay.

depends dngn body mummy masing² ada yg cpt ada yg lambat

mcm saya start keluar susu kandungan 19w

depends pd org