Induce labour 37w 🫠

Hi mums! My baby iugr ada masalah tumbesaran jadi doc advice induce labour bsk. Yg sy risau skrg, 1. Lps bersalin tu adakah baby akan masuk NICU? risau pula sbb sy nak sgt bf baby sy 🥺 2. Sakit tak induce tu? Boleh tak share pengalaman 😅🥲 Anak sulung ni, first time dan sy takut 🥲🥲 #FTM #advicepls #firstbaby #firsttimemom #bantusharing #firstmom #ingintahu

14 Các câu trả lời

1. yes sbb samada baby on oxygen/tak, still masuk nicu utk dipantau even just for 24h. baby dlm nicu, mom still can bring ebm, masuk dlm milk storage & letak dlm cooler bag. nanti nurse akan bg guna small cup/sudu. 2. induce sakit ikut org, ikut badan & ikut pain tolerance masing2. mula2 doc akan induce ubat (pil besar mcm panadol) & masukkan di pangkal rahim utk "induce" bukaan. some people masuk ubat sebiji dah sakit & ada bukaan. some masuk 2-3 biji masih steady, cramp manja je (saya la tu). kalau induce ubat masih no progress, proceed induce balloon. still takda progress, induce drip. last resort, emergency czer. beranak mcm mana pun akan sakit. jadi mmg kena kuatkan diri, cekalkan hari. u can do it!! tinggal 1 step je lg ni then u can meet ur baby🤍

Saya dua orang anak iugr. Anak 1st- 1.95kg 2nd- 2.13kg Alhamdulillah semua bersalin mudah. 1. Baby takkan masuk NICU kalau dia iugr sahaja..melainkan ibunya ada sejarah gbs dan gdm carierr. Kalau gbs dpt doktor pakar yg bagi antibiotik awal sebelum masuk LR itu ye baby takkan masuk NICU. Kalau dktor bagi lewat lepas bersalin baru dpt antibiotik so baby akan warded NICU. Baby masuk NICU ni pun bergantung pada kondisi ibu dan baby juga tau.. 2. Induce memang sakit. Sakit dia tak sama mcm contraction normal tau. Tapi layan je time sakit tu. Jaga nafas supaya nak teran nnti ada tenaga.. kena pandai simpan tenaga bnyakkan tgok video cara nak bersalin dgn contraction. Sakit Induce bergantung pada badan memasing tak semua sama..

sy baru brsalin 10/3 aritu..baby iugr jgk..masa tu kandungan pn 37weeks..patutnya due 29/3 tp masa doc scan,doc ckp baby kecik just 2.1kg n berat baby patutnya 2.5kg ++..so sy kena warded 9/3 n emegency czer pd 10/3 utk kluarkan baby sbb doc ckp x bole tggu smpai due date,baby bole mninggal..masa lps czer,baby sy kene tahan dkt nicu,esoknya tu sy sndiri bjalan kaki pegi tgk baby..tup² baby kluar lg kecik,just 1.92kg..Alhamdulillah skrg baby boy sy dh 2bulan ++,berat pun dh 4.50kg..apa² pun,smoga dpermudahkan urusan brsalin awak nti..insyaAllah semuanya baik² je :-)

saya baru bersalin baby prem bulan 12 tahun lepas and baby sulung jugak. 3 kali induce ubat , bukaan 3cm jee. sebab lepas induce ubat tu takde rase sakit . contractions pun main² je. last² masuk lr terus induce drip. sakit dia hanya Allah SWT je yang tahu tapi mmg cepat bukaan lepas tu. dari pukul 9 malam , pkul 1 pagi dah full bukaan and bersalin pukul 127 pagi. Memang betul² pengalaman kene induce ni sampai buat saya rase serik dah nk bersalin lepas ni . ni cuma pengalaman saya la. Saya doakan semoga urusan awak dipermudahkan semuanya 🥰

pengalaman anak first kena induce rasa macam taknak beranak dah 😅 apa2 pon kalau tak rasa sendiri kita tak tahu kan.. semoga selamat ibu dan baby.. tgok keadaan bby tu jgk sama ada perlu ke nicu atau pon tidak.. kalau bby sy haritu kena tahan 2 hari je di nicu sbb nafas laju n cek kuning skali.. bawak laa siap2 pam susu standby letak dlm kereta incase diperlukan.. nurse tak marah pon klau nk pam dlm wad

Baby saya pun iugr and kena induce belon, lepas bersalin baby boleh ikut masuk wad kalau takde apa apa masalah. Untuk induce pulak ikut masing masing sakitnya, bagi saya induce belon tu sakit masa doc nak masukkan je lepastu start rasa mild contraction and turun tanda esoknya lepas cabut doc terus tolak masuk lr pecahkan air ketuban barulah rasa contraction kuat.

kalau sy aritu induce pil masuk ikut bwh tu xbrape sakit sgt..atas bdn org2 jgk kot ade yg bukaan cepat..lepas tu doc try induce belon plak sakit die xleh nk cakap huhu terus rasa contaction kuat tp bukaan tetap 4cm..xde rezeki nk normal ..emergncy czer baby hampir lemas

Sy scan 33wk baby besar.. Doc kt hospital mntk scan skali lg 36wk, klau bsar jgk kne induce 37wk.. Risau jgk hmm

induce tu sakit sgt mental kene kuat mindset nk bersalin normal alhamdulillah baby sihat smpi skg dh nk 5 bulan

xde pengalaman. semoga urusan awak dipermudahkan❤️. tak lama dah you can meet your baby.