Boleh Ke Bayi Tak Sampai Seminggu Minum Air Zam-zam

Hi mummy2. Saya selamat melahirkan bayi lelaki pada 12 oktober 2019. Alhamdulillah sekarang baby ada jaundice tapi dah mula turun lepas breastfeed. Orang tua2 dulu punya petua suka kasi baby minum air biasa/zam2. Tak tau kenapa. Ada siapa2, doktor2 atau nurse2 yg boleh confirmkan affect kalau kasi air biasa atau zam2? Saya taknak kasi tapi org sekeliling mcm nasihatkan kasi air biasa tapi saya taknak ikut.

8 Các câu trả lời

Biasanya kalau bg air zamzam ni setitik dua je. Waktu bertahnik. Takde masalah kalau bg sy, sbb takde pulak kena bg banyak2. Kalau yg jenis suruh bg air masak byk2 utk bilas lepas minum susu, itu mmg sy x setuju.

Bg stitik dua jer sis... Law ikot mk sy ank sy dlu pai mk bilas mndi ngn air zam²...mse tu stock air tu bnyk.. Ade la tu petua org² tue..sbb tu wat mnum..wat bilas mndi...

air masak xde khasiat, ia cuma mghilangkn dahaga shja sedangkan susu ibu penuh khasiat malah mgenyangkan bby. so mana lebih baik? susu atau air?

Bg air susu badan dlu... slgi tak naik2.. terus kan bg air susu badan dlu.. Klu kuning bby tak turun2 bru bg air biasa.. Dr ckp apa?

Bwh 6bulan xelok bg air msk.. But air zam2 bole bg, tp jgn byk.. Bg laa stitik dua..

Dlu bby sya baru semingu dktor suru bagi minum air biasa jgn byk sikit ja.

Bagi susu badan sahaja..

Selalu doktor advise, utk baby bwh 6 bulan hanya minum susu sahaja. Tak boleh bagi air kosong.