Contraction ke x?

Hi mummy… sy today 35w5d…. Baby berat 3.1kg dah… perut mengeras selang sejam since mlm tdi… xde tnda turun darah pun… tpi klau tukar position, die x kurang sakit… die mmg akn trasa perut keras smpai lenguh kaki2, pinggang… nk g hosp atau tggu selang 30 minit bru g hosp? Ni contraction ke ni? Ada yg penah alami?

16 Các câu trả lời

sy start 37/38mggu rasa kontraksi. tpi main2. nk ajar ibu untuk bersedia kut. kontraksi 2x dalam msa 10 minit dan kerap dalam masa sejam boleh ke hospital. ++ sakit pinggang apa semua. saya sakit takleh nak kata mcm senggugut.. tpi bila bgun berjalan/buat kerja hilang sakit tu. checkup 40minggu 2x dlm 10minit bukaan dh 2cm terus kena hantar ke hospital. Bab cek jalan Allahu , sakit yg xleh nak diucap. lagi² paksa bukaan dan usik Baby nk bagi jantung Baby cantik di mesin. 3hari dalam wad. hri ketiga bukaan 3cm terus ke LB. bukaan 6cm msuk ubat xsampai 4jam dh bersalin. total semua tahan sakit nk bersalin dlm masa 5jam ++. doktor berkejar sbb saya yg pertama dulu czer jdi dia nk bantu jgk sy bersalin normal. sakit takleh nak kata huhu. tpi alhamdulillah semua dlm keadaan baik. doktor misi pun baik walaupun tegas.

1t trước

Ye betul jg kan sbb nk msuk 36minggu kan. dia mcm kontraksi palsu la ni. nk ajar untuk buat persediaan. papepun semoga dipermudahkan segala urusan nanti ye dan keduanya sihat walafiat

Macam saya dulu 36 mnggu juga perut mengeras , tp ada darah pape , g hospital dia ckp contraction palsuu tnda baby da kt bawah ,, siap ckp anak pertama selalu lmbt .. tp masa 37 mnggu mengeras lagi smpai ke pnggang , bawah rasa tekan2 kejap sakit kejap tak , bby tendang smpai sngt perut .. g hospital dia ckp bukaan baru 1 cm , anak pertama makan masa 2 3 hari bukaan nk besar 😅 38 2 hari saya keluar darah bnyak , sbb saya darah keluar dulu mmg sakit laa mengeras2 tp g hospital ttngh pgi sakit bukaan kata nya baru 2 cm balik uma kol 7 pg, sya balik dngn sakit kol 11 saya tk thn sakit sngt darah makin bnyak , saya mkn terus g hospital skli check 8cm masing2 mengelupor 😂 berlari tolak saya kt LB

5d trước

sebijik mcm yg sy pnh rse Time nak bersalin last year

Sye sekarang 36mngu 3 hari .. malam check up KK jumpa doktor, doktor scan kata baby besar .. dan hari ni doktor refer pegi hospital jumpa doktor pakar mengandung utk scan baby .. sbb monitor scan baby kat kk kan 2D saja jadi tak berapa nak jelas bagian kepala tu , katanya bulatan kepala tak cantik 🥲dan baby besar tapi alhamdulillah semua ok je .. tpi tu la hari ni kena pergi hospital jumpa pakar.. lagipun baby sedang nak masuk laluan utk keluar tu yg tak nampak cantik Sye fikir mcm tu je la .. doakan Sye Yee 🥲🥹🥹🤲🏻🤲🏻moga semua baik2 sahaja.. anak kedua ..

1t trước

@Nurulmazlina Ruslan lama sgt pun tak boleh skrg, sbb Sye da buat dia jadi sesak dkt dada dan perut yg da kosong di bahagian atas dia jadi tertarik renggang dan sukar nak nafas ..

mcm saya false contraction dh ade since 32w. dari sehari 2 kali perut mengeras sehingga 1 jam 2 kali perut mengeras sampai la pecah air ketuban jadi 3 minit sekali perut mengeras. sy punya contraction perut mengeras diikuti sakit pinggang dan rasa nk teberak. tp dia sakit time contraction saja. awk monitor je ok. nurse sy ckp contraction jugak tanda2 nak bersalin.cumanya saya pernah pg pac sbb contraction yg kerap tp bila check baru 1cm.. rupanya sy dehydrate sbb mase tu sy puasa. masuk air contraction dh kurang dh boleh balik 😅😂

2t trước

anis nasir. kalau ada rasa tak kene boleh pg pac cepat2.

klau rasa mcm tu pegi hospital je mcm sya 39w2d.sya rasa skit mcm tu smpai kat hospital sya 1 cm pagi kul 5.mlm kul 1 pgi 2 cm kul 3 pagi 3 kul 5 pagi 6cm dah blh msuk bilik bersalin lepas tu turun je dkt bilik nk bersalin 8cm terus sya melahirkan ank sulung sya dpt baby girl alhamdullilah

1t trước

blh je jln ptg kat rumah pun blh je jln2 jgn bnyk tdo

sy pnh mcm ni.. sakit tegang kat perut ni.. bby gerak x cukup . pg hospital dr kata blum lg nk bersalin . dr suruh blik.. tp sy minta nk admit sbb rmh xde org . suami keje.. esoknya sy trun darah mse mndi.. terus bwk g hospital besar sbb bby da lemas .

2t trước

Ooo… saya punya baby gerak kuat je.. tpi tu la, xde tnda selain contraction ni je…

sy dulu nurse pesan if perut keras je spnjg hari pergi je hospital wpun xde turun tanda air leaking or bloody show. sy masa anak 1st keras spnjg hari, esok pagi pergi hospital check2 dh ade contraction n bukaan trus kena admit.

2t trước

klau anak 1st sllu x rasa n x boleh nk agak pun rasa dia mcmna huhu. dah anak 2nd ke atas baru boleh agak tp based on rasa contraction la sllunya. klau contraction dh kerap or rasa baby kurg gerak ke or rasa x sedap hati ke pergi je dulu. x rugi ape pun. klau ibu spnjg pregnancy ade komplikasi lain mcm hb sllu low ke ade gdm ke ade high bp ke or positive gbs ke dll boleh dah pergi at least dh kena check. bab check bukaan mmg dyeorg kena seluk dulu baru boleh ukur bukaan dh brp

sama lah kita 35w5d .perut memang asik mengeras. pastu asik nak berak je .risau jugak . ni anak no 3 tapi first time perut mengeras awal sangat .masa anak no 1 & 2 ,39w2d baru rasa mengeras macamni & terus g hosp bukaan dah 2cm

2t trước

Sama la… duk memulas nk berak asenya… klau x, die keras rs nk meletup pusat…

selang 30 minit pun awal lagi untuk pergi hospital. general rule, contraction every 4-6 mins, consistent untuk sejam, gi hospital.

2t trước

Okay2… tgh prepare beg emergency.. hehehe

Pakar ckp kalau 30min itu false contraction , Tp kalau 2-5min sekali itu mmg nak bersalin keluar lendir beserta darah

2t trước

Haah.. ramai plak sruh tggu less than 30 minit klau xde tnda2 lain…