Xray

hi mummy semua , nak tanya ada tak ibu yang tengah preggy tapi terpaksa buat xray diatas sebab sebab tertentu , dan dah pakai protection depan dan belakang ., baby yang akan lahir ada risiko ape ape tak ?

13 Các câu trả lời

Yg saya tahu boleh buat kalau guna protection..sbb nak tahu masalah kita..setahu saya byk kali buat x ray baru membahaya..cuba sis goggle..ada maklumat tentang nya..saya baru je baca..sbb saya pun ada buat x ray..masa tu tak tau pregnant..saya tanya dok pun dia kata x pe..sbb kalau bermasalah pun sbb terlalu byk kali x ray sis..kalau sekali dua x pe

3y trước

masa sis xray brpa minggu

Waktu saya pregnant 8 bulan kena tahan wad sbb suspek jangkitan dalam paru-paru. Dan pakar nasihatkan untuk buat x-ray, dia inform yang pembentukan baby dah sempurna, jdi takde msalah utk x-ray terutamanya apabila penyakit tu memudaratkan ibu dan bby. Lebih baik ikut nasihat doktor dan pakar.

5y trước

yes mummy , betul tu . kalau dh memudaratkan kesihatan baby n kita memang dktr sarankan buat xray utk masa yg akan dtg mcmne

Org pregnant buli p xray as long ada protection sheild pakai..mmg sgt berat tu tp kebersanannya 99%. Sbb kdg2 ank cedera kna xray, husband tada bersama2 so isteri kna teman msuk kat dlm bilik xray.Ada kes accident,org preg kna xray sbb nak tgk bhgn tulang yg cedera

5y trước

oh yeke mummy . tq sgt sgt sudi kongsi pengalaman mumy dgn sy yer .

Sye pernah pakai protection tu. Alhamdullilah baby lahir xde masalah. Tapi bukan sye xray la cume sye masuk icu sebab demam denggi and katil sebelah kene xray jadi kite pon kene pakai protection tu skali takut radiasi

5y trước

terima kasih mummy share pengalaman mummy dlm ruangan ini .☺️

Hurm setahu sy kan sis ms pregnant xblh buat xray.. soalan sy.. org yg xray sis tu.. sis ada bgtw dkt dorg x yg sis ni peknen?biasa kalau dh mention dorg xkn buat sbb risiko dkt bby..

5y trước

iya mummy . sy dah bgy thu dgn juru xray yg sy preggy , katanye mmg sgt tipis klau pakai protection skli pun , cuma brgantung pada masa kita buat kene atau tak itu xthu ,

Kalau asbab mslh kesihatan tertentu yg boleh effect diri mmg doc mntk bt xray, sbb tu kena pakai protection..doakan yg baik2 utk mummy m baby ye.. insyallah tkde pape yg berlaku..

5y trước

iya mummy , stakt ni sy dan baby xde ape mslh , alhmdulillah makin baek dgn kuasa allah , terima kasih mummy kongsi pengalaman

Mcm mana kalau kita pegang anak sulung kita untuk xray.?? Kita tak pakai protection. At same time taktau kita mengadung..??? Effect apa apa tak kat baby dalam kandungan??

Setau sy xboleh.. sbb janin tgh membesar, sel tgh aktif membiak jd janin sgt peka dgn sinaran.. bgtau la doc yg awk pregnant, mgkn blh tukar buat mri ke kalau perlu

5y trước

takpasti la mummy . masa sy kene refer htar dktr htar mmg dh thu sy preggy sbb bwak buku pink tu kan . dktr pun ade bgythu 50 50 utk buat xray ni , brgantung pada masa buat xray ni , cuma bykkn brdoa agar xde ape yg trjadi

MRI is the safest one for pregnancy. Biasanya doktor akn advise utk buat MRI sbb xray mmg harm.

5y trước

To u too. I do have healthy problem too. Hope u have such healthy and smooth pregnancy. Take care dear 💖

Bukan ke pregnant xboleh xray?

5y trước

tak pasti mummy , tu sy minta pendapat sini , sy buat xray pun sbb faktor kesihatan , dktr minta buat sbb ade effect baby