27weeks pregnancy

Hi mummy semua? This is my 1st pregnancy.. at 1st berat dlm pemantauan sbb trn tu pun 1kg je..Lps tu,lps dh lepas morning sickness slma 3months plus,start bln ke 4 hingg ke hr ni berat naik je..3kg dlm sbulan..Then,lps berat mendadak on 1st time that day,dsuruh mnum air gula..Result kluar normal,then baru last 3week mnum lg utk 2nd time..Result blm tau lg..Next apoiment is on 9may for 28week baby scan n review doct for my 2nd time mnum air gula..Hopefully result ok..Tkt juga klau kencing manis..?Now,i worry if msa apoimnt next week kena sound nurse sbb kilo naik byk lg...which is 4.4kg..dlm msa kurg dri sbulan?Selera makan mmg melampau2 skrg..Nk tanya mumy2 yg ada experience berat naik mendadk every month,ada tips x utk sy?do i need to diet or just mkn je..Sbb tkt juga baby terlampau besar...Ist normal 3-4kg naik in just 1month or ist not normal?Biasanya nurse akan suruh cntrol mkn x?dilemma mumy now??

2 Các câu trả lời

Sama la sis..Sy dh 2kli mnum air gula,result normal..Brt mmg naik mdadak je..Then,doct ckp cntrol mkn..jgn mkn yg mnis2 n mnum yg mnis2 kuat sgt..nasi klau blh kurgkn..lbhkn syur n buah..plg pntg mnum air suam byk2..Lepas musim perayaan hari tu,ingtkn brt naik mdadak..sbb skrg dh 35week..brt xblh naik lbh 1kg dlm msa 2week..luckily brt lbh 100grm je so nurse xbsg n xrefer doct..klau naik lbh mmg kenala refer doct silap2 kna mnum air gula for the 3rd time n jumpa pakar pemakanan..😂Esok is my chekup day..hrp brt xnaik lbh dri 1Kg..sma2 kta cntrol pemakanan je lps ni..utk kbaikn kta n baby juga😁😉

saya dlu time preggy naik 0.5-1kg jer,mkan still kena control...takut penyakit dan xsuka nurse berleter