Tak boleh makan nasi

Hi mummies. Sy pregnant dlm 6w. Dh start 2 minggu alahan takleh mkn nasi & certain foods. Makan je muntah. 2w hilang 2kg. Ada yg face same experience? Nk mkn apa ye. Asyl mkn buah je. Rasa bloated je mknnpuah spnjg masa.

28 Các câu trả lời

Try n error cari makanan lain. Sy pun sama dulu tp mkin naik weeks nanti alahan akan berkurg. Sy dlu mkn buah jmbu batu, roti, biskut, bihun sup ke. Kalau mual sgt buat air oren sunquick xyah letak gula 😊. Sy skrg dh 13 weeks lbih pun masih ada sikit lg alahan. Xsemua mknn boleh masuk

sy pun nasi kadang2 je boleh makan. sbb sy tak boleh tengok lauk. mual nak muntah. tp kalau nasi air sy boleh mkn. sbb ayam dah dicarik². kalau nasi lain memg tk boleh nak telan. bau busuk sgt. nasi air pun jangan letak apa2 perasa. garam gula je boleh. serbuk perasa jgn letak.

sama dgn saya bau nasi nk munth ..suami saya tukar beras lain mcm beras wangi baru terasa nk mkn ..mkn mi ,soohun goreng ,roti atau buah..kalo rasa loya minum air limau...saya pksa mkn munth lain cete jnji jgn kosong fikir ada baby ..kalo ikutkn mmg letih asyik munth je..

klw rasa bloated tu awak try minum air panas suam slow2. nt cpt je sendawa. utk first trimester mmg normal makan muntah. saya pn mcm tu. masuk 8w da hilang loya mual. tp alahan lain plk tiba😅haha semoga awak kuat yee insyaAllah kjp jee tuu.

saya pun sama tak boleh makn nasi dan bubur or buah. tapi baby okay dengn laksa je. kena berani cuba makn lain. tengok jenis tekak. sekejap je loya tu. nnti dah trismeseter 2dan 3 hilang. mula2 memang letih.

sama laa. 1st trimester xlalu nk mkn. muntah 2,3kali sehari. kadang 5kali muntah. tapi kena jugak makan. makan sikit2 tapi kerap. masuk trimester kedua dah selera makan. berat badan pon naik 3kilo.

Hi mommy .. sama dengan saya dari awal sampai sekarang da 15w still muntah. , cume ta seteruk 1st trimester... muntah smpi tak tahu ape nak kluar. Nasi mmg ta boleh telan smpai skrg.

Sama mcm saya, alah teruk sgt. Saya decide makan potion kecik and kerap makan, sbb angin kan time preggy. Saya berhenti sebelum kenyang, makan sebelum lapar.

Sama macam saya. Saya makan buah, tak pun ice cream. Ice cream tu boleh kata hari2. Sebab benda lain memang tak masuk.

Dulu pregnancy yg ptama sy mcmni.. Xboleh mkn nasi dri 7w smpaii 11w.. Mkn bnda lain yg boleh buat awak kenyangg