Tak boleh makan nasi

Hi mummies. Sy pregnant dlm 6w. Dh start 2 minggu alahan takleh mkn nasi & certain foods. Makan je muntah. 2w hilang 2kg. Ada yg face same experience? Nk mkn apa ye. Asyl mkn buah je. Rasa bloated je mknnpuah spnjg masa.

28 Các câu trả lời

saya pun sama macam sis, alahan teruk, start dari week 5. bau nasi, bau dapur, tumis2, makanan semua tak boleh. kalau terfikir pun rasa nak muntah. sekarang dah masuk week 9 keadaan masih sama, cumanya Alhamdulillah saya ada belajar sikit cara cope dgn keadaan ni yang membantu saya serba sedikit utk kurangkan rasa mual dan pening yang lagi teruk. kalau cara saya, saya try n error makanan ape yg boleh dan tak boleh makan. suami pun byk membantu dgn tiap2 hari belikan lain2 makanan utk saya makan especially dgn keadaan sekarang bila saya tak boleh langsung ke dapur . saya perasan makanan berminyak memang akan buat lagi teruk rasa nak muntah. pedas2 dan masam2 sgt pun sama. saya akan makan nasi bukan ketika perut betul2 kosong kalau tak nanti keluar balik 😆. bangun je pagi sebelum subuh saya akan alas perut dgn biskut2 atau roti gardenia butterscotch supaya perut tak kosong sgt dan mudah sikit lepas tu utk perut saya terima makan berat. saya makan sikit2 tapi kerap. saya perasan makan buah orange pun membantu utk tak rasa mual sgt. InsyaAllah saya doakan sis, saya dan ibu2 yg lain dapat lalui ujian2 ketika pregnancy dgn jayanya sehingga trlahirnya zuriat, Aamiin2 ❤

Sy pun teruk alahan nya sis. Langsung takbole nak memasak, bau masakan, bau tumis and bau makanan. Makan je muntah. Sy lagilah turun 4kg dlm masa sebulan ahaha. Skrg nak masuk second trimester alhamdulillah makin ok sikit 🥰 doktor nasihat paksa je makan apa2 yg awk boleh makan, if muntah balik pun paksa je, aslkan badan awk ada nutrisi and zat. Enjoy je moments2 alahan teruk tu hihi nanti hilang lah tu ❤️

Saya alami perkara sama..sejak 5weeks sehingga 10weeks tak ada selera makan & mual (tak muntah) Saya cuba makan roti,nasi (kadang nasi kosong je saya makan) & buah apple.. Selepas 10weeks beransur pulih,12weeks ke atas completely okay..now selera makan dah macam biasa & kandungan dah 19weeks🥰 Semoga segala urusan ibu2 hamil dipermudahkan & selamat sentiasa..amin.

2y trước

sy sama mcm sis.. tp masih dlm fasa mual dan tkda selera lansung.. kandungan baru 7mggu.. hrp2 nt cepat ok 😪

I pun sama je… sampai turun 8kg. It will pass, sis. Try susu formula ibu hamil, biarpun sesuku cawan, sebab khasiat dalamnya memang banyak. Untuk tenaga masa tu, saya try juga sesudu natural peanut butter. Sis kena try mcm2 benda. Yg boleh terima, makan je. Jgn abaikan folic acid! Tabahkan semangat, sis 🤲🏻💪🏼

sy pun sama. skrg pregnant 6w asyik muntah. kdg² nangis sbb tak tahu dh nak mkn apa sbb xde selera lgsg. semalam sy try mkn anggur sbb benda tu je boleh masuk. Alhamdulillah ok sikit. tapi tula gastrik mkn teruk. disebabkan muntah teruk sy alami pendarahan. termasuk harini dah 3 hari. doakan kandungan sy selamat.

saya masa pregnant anak first pun macam tu, makan minum semua mesti muntah. minyak angin standby selalu. sampai dehydrated teruk kena masuk air dekat hospital. berat badan pun turun sampai 5kg. saya amalkan kurma dan buah buahan je sbb tu je yang boleh masuk 😅 saya ada try juga jus mamariam untuk tambah tenaga

Masa awal mengandung saya pun sama xleh makan nasi, xleh makan ayam. Bau sabun pun xleh bau suami pun xleh bau org masak pun xboleh. Saya boleh masuk roti, buah dgn bihun sup sup je. Nasi ke ayam ke saya terus loyaa muntah. Normal sis. Cuma kalau muntah sis kena makan balik. Nnt lemah dan boleh kena drip air

sama. masuk je 5 minggu ni da start kurang da dgn nasi..dulu sebelum preg, pagi petang malam nasi😂 sekarang, tengok pun tak lalu.. semalam makan spagetti carbonara, ya Allah ngidam dia..lepas masuk mulut tu tak henti2 ucap ya Allah sedapnye..ya Allah sedapnye..😭 mengandung punya peel😂

Cuba tukar dgn karvi lain mcm roti or kentang yg kurg berminya https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat ☺️

Sma mcm sy sis, haritu sy dlm 2bln lebih jgk xleh nak telan nasi, makan je muntah balik, mase tu bergantung dgn buah & susu je.. memg xde tenaga lansung.. alhamdulillah sekarang dah 4blan lebih dah ada slera makan sikit2 walaupun kdang2 masih lagi rsa nak muntah.. sy doakan sis kuat ye..