Ada nasihat untuk ibu ngandung yang kena minum air gula tak?

Hi mummies , siapa mummies kat sini yang minum air gula dan cara untuk tidak sangkut mummies amalkan minum or makan apa ya? Ada tak?

9 Các câu trả lời

Hi puan jangan stress sangat pasal minum air gula ni dia boleh ada dalam badan kita even before kita pregnant pun. Kadang kadang kita yang selalu makan sihat pun boleh sangkut. So nasihat saya puan jaga kesihatan make sure minum air putih (tak kisah sejuk or suam) banyak dan makan makanan berkhasiat. Kurang kan makan di restoran or fast food sebab kandungan carb dan penambah perisa kita tak boleh control. Ingat gula tu bukan dari gula sahaja dari makanan lain pun ada ye. Puan cuba jugak ikhtiar seminggu sebelum check tu minum air barli. Consistent ye dan jangan letak gula. Semoga semua selamat dan di permudahkan.

sye memg xde kencg mnis, kturunan pn xde.. so dr awal pregnancy lg sye jge mkn.. x kisah la dr segi sugar intake ke mknn yg lain ke.. memg sye jge.. so memg x sgkut kencg mnis tu.. ade ssetengah org, walaupun dye kurg mkn mnis tp sbb kturunan kdg sgkut jgak.. klu sis was2, better stat jge mkn dr awal.. sye tiap kali mnum air memg air kosg je.. smggu 1x je air manis tu pun klu mkn kt lua..

12mo trước

X jugak.. kdg bukan sebab keturunan… mcm saye xde keturunan kecing manis pon… tapi saye sangkut gdm.. kdg faktor umur gak…

Kawal pengambilan gula sis, banyak minum air kosong semasa mengandung, if sis amek gula boleh je, cuma kene active untuk gula tu function dalam badan. Sebab gula ni fungsi die memberi tenaga dalam badan. Actually dalam badan kita sendiri da ade semulajadi gula, tapi kita amek lagi gula so kita kene lebih aktif bergerak, kalau x bergerak tu yang gula tinggi dalam darah.

saya setuju dengan puan farah. jaga dari awal, jangan tunggu time nak check nanti je baru start nak jaga. saya pun baru 5 weeks tapi dah start kurangkan manis2. saya memang susah nak minum air kosong jadi saya minum green tea kosong + lemon ataupun teh roasted barli kosong tanpa gula. lagi satu, cuba kerapkan exercise, pergi taman jogging atau jalan2 time weekend etc

12mo trước

dari awal pun boleh. kalau dah biasa exercise sebelum preggy, boleh continue mcm biasa. kalau tak biasa, start light2 dulu, walk/light jog/yoga etc. saya suka ikut je senaman kat youtube. search je exercise first trimester. banyak sangat. yang penting buat ikut kemampuan, jangan push diri

ni cara sy la. 2-3 days before minum sy akn check sndri pkai glucose meter dkt rumah. klu tinggi or above average, sy control daily intake. sbb for my 2nd pregnancy ni xleh nk minum air masak, asyik keluar balik. mmg bgantung pd air manis shj utk tenaga. alhamdulillah setakat ni minum air gula pass sahaja. 4.0 before, 5.5 after 2hr.

keturunan sye ade kencing manis. tp alhamdulillah both pregnancies sye xsangkut kencing manis. sye ade je mkn n mnum manis tp topup balik dgn mnum air masak bnyk. 2mnggu sblom mnum air gula mmg sye jaga bnde2 manis.

ikut je y nurse bgth mkn sebelum pukul 10,lps pukul 10 mlm minum air masak je.pastikan jga permakanan sebelum kena minum air gula, alhamdulillah masa sy xtinggi gdm nya

Minum masa masih Panas2.. Jangan tangguh lama2.. Kalau boleh.. Minum dalam Kiraan 7 je. Masuk banyak2 sekali telan.. Saya buat macam tu.. Tahan nafas semasa telan..

2-3 hari sebelum boleh elak minum manis. Banyakkan minum air putih yaa dan jangan lewat sangat makan