Buku pink - wajib buka atau tak?

Hello mummies! Saya first time mom-to-be tgh pregnant 8 weeks. Memang dari awal jumpa Dr hospital swasta sebab IVF. Saya nak tahu if kita wajib buka buku pink di KK walaupun memang plan nak buat follow up semua di hospital swasta? Saya tanya Dr saya, dia cakap tak perlu unless ada plan nak buat follow up di klinik kerajaan. Please help! #1stimemom #firstbaby #pregnancy #needhelp

8 Các câu trả lời

betullah tu, klu nk check up di swasta, tak perlu buka buku pink di KK. Kecuali masa hamil, awak ada komplikasi yg mana hospital swasta tak dapat nak follow up dan refer ke hospital kerajaan. Tp KK / hospital kerajaan boleh je refer buku pink hospital swasta tu.. just sambung je check up. Asalkan ada buku pink utk tahu perkembangan ibu dan kandungan. (sebahagian hospital swasta ada equipment tertentu dan bank darah. Ada yg tiada. Itu salah satu sebab hospital swasta refer ke hospital kerajaan utk tindakan seterusnya demi penjagaan & keselamatan ibu dan kandungan.

Kalau mmg nak refer dekat swasta tu smpai bersalin, rasanya xwajib pun bukak buku pink kat kk. Kalau buka buku dekat kk jgk and still refer dgn swasta, berapa byk trip ke klinik nak kena pegi daaa…Kalau buka buku pink, tapi xfollow up pun ke kk mcm sia2 je kerja. Baik Xyah buka buku pink dekat kk terus. And betul la doc tu cakap, unless nk follow up dgn kk buka je la buku pink. Selalu org cakap swasta xdetails sgt dia cek, so dorg prefer checkup dekat kk. Kalau puan pun mcm tu buka je la buku pink.

sy memg buat rawatan kesuburan di hospital swsta.. lepas dh berjaya prgnant hospital swsta suggestkan ambil enjection kuatkan rahim selama 6 minggu.. lepas abes enjection sy buat buku pink di kerajaan sebb memg plan nk bersalin di kerajaan..

Kalau plan bersalin kat hospital swasta, tak perlu. Tapi kalau pregnant twins (takut premature) atau ada sakit lain, dan ada kemungkinan bersalin kat hospital kerajaan, baik buka buku pink.

saya x bukak buku pink kat kerajaan , bukak buku pink kat swasta .. tapi still bole lahir kerajaan .. lahir swasta pon bole .. asalkan dlm buku pink swasta tu maklumat lengkap 👌🏾

3y trước

sama sis.sy pun buka buku mt swasta..bole jg ye bsalin dkt kk?

saya mmg planning bersalin di private. So tak bukak buku pink. Sbb Dr sendiri cakap tak perlu

nak tanya nk ivf dekat mana sis klinik atau hospital

Nak swasta, dari awal kt swasta shj.