11 weeks 2 days

Hi mothers, just nak share. Pernah tak ibu ibu or new mom ada doubt semasa pregnant ni? Saya kadang2 jadi terfikir + extra risau apa yg jadi dlm rahim saya. Baby okay ke baby sihat ke. Jantung baby masih berdegup ke. Byk article sy baca, pregnant mom takda bleeding takda sakit, tahu2 jantung baby dh takda. Takkan saya nak pegi scan hari2 just to make sure everything okay kan. Kalau boleh mmg tau nak scan hari2 biar lega hari ni. Sy pun pernah miscarriage dlu. Lahilah mcm2 perasaan dtg. Lagi2 bila sy ni kurang ada alahan sgt. Mulut rasa pahit + bau sensitif je. Bila ada hari sy tak perasan yg sy xde alahan terus start risau. Esok dtg balik lah alahan tu. Haha takut ni sekadar mainan perasaan je. Hmm terima kasih kerana sudi membaca.

11 Các câu trả lời

Boleh la beli fetal doppler heart detector dekat shopee. Alat yg kk selalu guna untuk dengar degupan jantung bayi. Tapi org kata tak bagus guna alat tu sbb takut kita tak reti guna akan jd bertambah risau pula nanti. Elakkan overthinking awk.. baby akan lebih mudah survive dan sihat jika ibu tak overthinking. Untuk elak overthinking, buat apa yg nurse suruh sahaja seperti makan ubat, kira baby kick dan lain2. Kalau islam boleh mengaji surah2 yg baik untuk baby dalam perut. Kalau dah jaga sehabis baik pun tetapi masih tiada rezeki, kita harus redha dgn takdir Allah. Rezeki tidak pernah salah alamat

sama sis. sy pn mcm tu. perasan rsau tkenang psal bby dlm rahim kta okay ke x jantung msh berdegup ke x. sy hr ni msuk 10w. smlm pegi klinik buka buku. mmg rsa trauma. sbb pernah gugur dlu.. bila dr cek cba utk dgr bnyi jntung bby tp xdpt dgr lagi. prasan rsau tu smpai skrg masih ada. hopefully scan masa jumaat ni bby dlm rahim masih baik² shaja. sma² kita doakn bby kta shat dok dlm rahim mmy² skalian. amen🙏🏻

sama mcm sy sis..sy pun skg 11w..sblm ni pnh ggur..tiap kali nk p scan mst rsa trauma..sbb trgt kes ggur yg lps..selalu fkr bby ok ke dlm ni..bby jntg ok lg ke..pdhl br smlm scan..bla alahn kurg pun sy rasa rsau..kdg2 cba postf..mgkn sy jnis alahn xtruk..smlm scan alhamdulillh bby ok..jntg msh bdegup..bby da blh gerak..semoga kndgn kita kali ni slmt n sht smpai lhir..Aamiin..

Hi .. sya pn rasa mcm tu hari2. Skrg sya 9w pregnant ke 3 , selepas 2 kali keguguran. Hari2 rasa risau tp sya cuba lawan perasaan tu. Sibukkan diri cuma jgn buat kerja berat2. Cuba utk ber fikiran positif. Inshallah semuanya baik2 utk kita ya.

sy pun sis. 3x mmpi kua darah ggur la. semu sebb pernah miscarriage seblom ni. smoga baik² jela. padahal sebelum tidur dah baca doa mcm². tetap jugak nk overthinking sampai mmpi.

Saye pun mcm tu sis lagi2 saye prnh keguguran 2 kali sebelum ni. Skrg saye bru 9 minggu mmg rse risau sgt tpi sye cube positif kn diri saye dan saye tknk fkir bnde yg bkn2.

sama saya jgk rasa mcm to sblm alahan yg sgt teruk tiba bce2 article,ble xde bleeding tahu2 bayi dh xbrdegup rase mcm kurung alahan tkut jgk fkir mcm2

ye btul sis walaupun ni nak masuk yg ke 3,mcm² yg terfikir awl² kehamilan ni...kita pk yg positif insyallah dapat kurang kan rasa risau tu☺️

Dalam situasi yang sama sis. Semoga Allah jaga kandungan semua ibu² / bakal ibu yang sedang pregnant sekarang. ❤️

saya pun MCM tu jugak tapi kita sama2 doa semoga kandungan dan anak sihat....