Buy things early or tunggu hujung?

Most of you beli barang baby awal pregnancy (as in barang confirm pakai such as baby car seat, botol susu, bathtub, mattress/bed, maternity bag, etc.) Or tunggu hujung nak beranak baru beli semua sekali satu harung dengan baju, breast pump, oil thingy, shampoo apa semua? Kalau tunggu hujung, tak banyak ke duit pakai sekaligus in comparison beli barang 1, 1 every month? Usually for 1st baby korang spend berapa untuk beli semua? Thank you. #1stimemom

21 Các câu trả lời

Nak balas jg wlupun dh lama sgt tu😂. Skrg baru 10weeks tpi hujung bulan ni start beli brg baby la sbb preggy sblm ni tggu sarat baru beli tak larat jdi utk yg 2nd ni mau beli awal² la. Beli sikit² tiap bulan beli yg mahal dlu baru beli baju sikit sbb baju bby sblm ni msi ok lgi bby cpt besar. Baju bby sblm ni pun terlebih byk smpai ada yg belum pakai lagi.

sebulan beli 1 brg yg besar2 & mahal dulu.. dah masuk 7-8 blan prepare pakaian/keperluan harian pulak. lagi elok siap sebelum masuk bulan ke 8, mana la nak tahu baby xsabar nak kluar awal.. pengsan woo klau semua tu beli last minit. kecuali awak & suami memang org kaya raya,datuk datin,tan sri pn sri 🤭🤭🤭

my family side x bg beli awal2..tggu 7 bulan bru leyh start beli..mh mil pulak soh start beli dr 5 bulan..now dh msuk 6 bln..x beli ape2 lagi..but alhamdulillah duet ade je..sbb saving dr 1st month found out we r expecting..so now tggl tggu utk g beli je..7 bln sok bru start beli la..

nk jwb jgk w.pun soalan lama. 😁 baru 10w. Belum beli brg baby. survey je dulu dan letak dlm list. menabung juga utk keperluan baby. 😊 Buat masa ni beli brg utk ibu dulu.. itu pun x bnyk; panties, support pillow, tukar tilam. Sakit pinggang dh dgn tilam lama😅

baru je pergi keluar beli barang..dah habis 200..saya dah cakap suami beli awal tapi dia cakap nak beli masa dah hujung..saya kata barang baby mahal..kena beli sikit²..dia tak percaya..harini garu kepala dia tengok resit padahal mak saya yang keluar duit..

while me masa awal preg beli yang murah2 dulu..Contoh keperluan bby n keperluan berpantang then da masuk 8bulan baru start survey n beli barang bby yang besar2 contoh carseat,stroller/carrier..

Sy dah start beli sikit2 masuk 6 bulan ke atas. Baju tak berani spend banyak2, sbb baby cepat membesar. So segalanya bg ada je dulu. Terpulang pada bajet masing2..

4y trước

Ya betul. Yg mkn modal sikit breast pump laa. Sbb sy pon working mom, abeh je pantang mmg nak kena standby susu utk dia. Baby gear semua tu nak tunggu dia besar sikit pon boleh.

i start beli barang sikit sikit masa second trimester. alhamdulillah sekarang 35 weeks almost complete semua, bag hospital pun dah ready.

Beli sikit2 start 5m sbb nnt dh sarat, jalan pun tak larat, asyik semput 😂 plus if u beli awal, takde la rasa duit keluar skali byk,.

Bila dah masuk 25 weeks kena start beli dah (kata nurse). Sbb kita tak tahu kita akn bersalin awal. Better prepare early.