Tali pusat

Morning mamys, mo tanya ba..Siapa ada pengalaman tali pusat anak belum tertanggal (2 minggu lebih suda) Mamy risau la.. Anak 1st sa dalam 1 minggu suda tertanggal..Its normal ka?

19 Các câu trả lời

Hi Mom..Masa Baby mama saya kata tali pusat saya nak sebulan baru tertanggal...bila sy beranak Baby Sya nak 29 hari baru tertanggal sendiri tali pusat tu..hanya pastikan mom baby x makan makanan yang bukan2 semasa tempoh berpantang ni.dan paling penting jaga selalu kebersihan pusat bayi.keringkan selalu macam saya dulu,saya cuci 2 kali sehari pusat Baby dengan pencuci . Setiap kali Baby perpeluh saya lapkan dengan bola kapas yg diseteril / putik kapas ini tanpa ubat tu..tapi jangan buat kuat2 tau,nanti kasian Baby cedera..atau anda boleh bubuh garam ( pastikan ambik yang bersih ya,beli garam baru doktor anak sya yg sarankan...so sy Tanya Tak pedih ke doc? Dia kata ubat tu pun pedih juga so jangan la awak bubuh banyak..sikit dan cukup. P/s bersihkan pusat Baby secara membulat,hujung2 tali pusat tu,pastikan jangan guna kapas yg sama (lap sebahagian tukar lagi kapas tu)

Saya ada pengalaman mcm ni.. just letak spirit tu dkt tali pusat pastikan semua kena. And jangan just dab dkt situ.. ltk dkt cotton ball then perah biar spirit tu menitik kt tali pusat.. no worries sbb baby tak rasa sakit, just sejuk je

Ikut baby jugak sis... Anak 1st sy 3 mggu br tanggal... No 2.. 4mggu tanggal.. Yg no 3 nie lg liat nmpaknyer... Dh 20 hari, tp masih kukuh lagi.... Huhuhu... Ubat cuci pusat dh sebotol habis, tp pusat x tanggal2 lagi... Huhuhu...

Tq mamys yg respond reply..Masa bby rv 1 month..Dr ckap ok juga, keep on washing with the spirit..Akhirnya tertanggal juga after 1 month 12 days..

Normal sis. Pastikan saja sentiasa dibersihkan dengan ubat yang doktor bagi, jangan biar basah dan titiskan ubat di pusat bukan di tangkai saja.

Anak sy 3mggu lebih baru tanggal. Mula2 risau jugak..tp doktor ckp sapu je ubat pusat tu lama2 tanggal jugak.. jgn risau. Setiap anak tak sama

Setiap anak x sama... anak sy paling cepat 7hari da tanggal. Paling lama 13hari. Asalkan cuci bersih2..smpai masa dia tanggal

Ada juga dengar . Keep on cuci je untuk elak jangkitan . Maybe kulit anak jenis kalau ada luka lambat kering lambat baik

Saya dulu 2minggu baru tanggal. Nurse pesan rajin2 cuci tali pusat dgn spirit yg dorg bg tu.

Cuci pakai tu spirit yg hosp bagi time kluar hosp tu.. Cpt tu tangal klu kering..