Buku merah

Hi moms... sy pregnant dah 15w. Sy check dekat swasta. Member ada bg tau kene pegi ke klinik kerajaan sebab hospital kerajaan tak layan kalau ada emergency kalau tak buka buku merah. Betul ke

10 Các câu trả lời

Buku pink kk ada rekod lengkap yg diperlukan. Tp bole je la beranak hospital kerajaan. Takkan diaorg nak halau. Cuma nnt mmg akan leceh sikit sbb doktor atau nurse nak trace balik detail rekod spnjg prgnt. Sbb biasa kalau cek swasta cuma dapat kad temujanji je. Pihak hospital nak la tau hb ibu spnjg prgnt, tekanan darah, jenis ubat, masalah2 spnjg mengandung semua lengkap dlm buku pink kk tu termasukla carta gerak baby supaya dapat elak sebarang komplikasi yg xdiingini.

Actually buku merah tue penting kalau buka di klinik KK. Semua info ada dlam buku tue, dan masa kita check up pun nurse akan buka buku merah tuk rujukan dia org jgak. Senang nurse/doctor nak monitor. Xsalapun kalau nak bersalin di hospital kerajaan/swasta yg penting jaga mkn dan dgr nasihat nurse/doctor.

Boleh ja. Tp akan banyak kerja... Nurse akan tanya dari awal prgnt smpi usia week kamu... Doc pun sama.. akan tanya ini dan itu.. lagi bila nak bersalin bnyk soalan yg di tanya. Nurse n doc x akan tangok dari record buku swasta. Diaorg nak patient sendiri yang jawab soalan diaorg.. so mmg merumitkan..

Ada jgak baca pasal ni.. Ada yg suggest utk bkak buku di klinik kerajaan skali walaupun dah buat di klinik swasta.. Sbb di klinik kerajaan lebih detail bukunya & senang kalau apa2 urusan di hospital kerajaan nanti..

4y trước

Bukan tak layan, tp diaorg mcm amik masa la nk kena copy rekod dalam buku pink. Kebanyakkan klinik swasta xde rekod details prgnancy. Macam yg dalam buku Pink Kk tu. Tu je..xde masalah pun nk bsalin di gov hospital.

Knp buka buku d swasta klu pi kerajaan juga? Misi marah sbb instead of kerja dorg senang jd rumit nk cari itu ini. Sbb tu klu buka d kerajaan bersalin d kerjaan juga. Kan senang kerja semua org.

X lah sis, skrng byk hospital / klinik swasta pun ada buku check up yg berpandukan buku pink KK tu, semua ada guideline berpandukan KKM. Xde masalah.

Boleh je guna buku swasta tu..nnti dah bersalin kena bagi tahu kk yg berdekatan ..sbb die org ( nurse) dtg rmh pantau bby dan ibu ..

Ye ke . Xda la.. bawa je rekod tu mana2 pun laku

Boleh je bawak buku swasta tu. Sama je.

Ok je asalkan buku lengkap