Gagap dalam percakapan

Hi moms, saya nak minta pendapat, anak perempuan saya berumur 5 tahun, sudah tadika. Sudah ada adek berumur 3 tahun. Berkawan macam biasa, anak yang bijak, cuma kerisauan saya adalah, anak saya kadang2 bercakap nya macam gagap. Anak saya tue sudah tak ada appointment dengan doctor da, I mean dulu ada refer dengan doctor speech delay masa umur 2-3 tahun, lepas tue sudah tutup kes sebab anak sudah boleh bercakap. Tapi masuk 5 tahun nie macam ada gagap sikit, apa perlu saya buat ya? Mohon bantuan semua🙏🏻

1 Trả lời

Dia takut dengan seseorang atau suasana/ peristiwa? Setahu saya antara sebab gagap ialah dia takut. Contoh ada orang garang ke, trauma dengan sesuatu peristiwa yg dia takut. Boleh soft talk dgn anak apa/ siapa yg dia takut